Hoppa till innehållet

Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/83

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
75
BLOMS SAL.


att vara», och minnet af »Magistrarnas kvartett» lefde länge och lefver hos några väl ännu i köpmansstaden. Sångarna själfva trifdes godt i Göteborg och funno otvifvelaktigt, att stadens invånare intressera sig ej endast för affärslif, utan äfven för konst och ungdomsglädje.

Ett kraftigt bevis på göteborgarnas konstsinne för femtio år sedan var ock Harmoniska sällskapet, hvars ordförande var tulldistriktchefen W. Karström, och bland hvars styrelse man fann grosshandlarna R. Koch, C. Lewgren och C. Sirenius samt konsul G. Kraft.

*

Bloms sal.

De allra flesta konserter, soaréer och andra musikaliska tillställningar i Göteborg höllos på den tiden i Bloms stora sal, där äfven maskeradbaler samt vanliga dansnöjen jämte konstutställningar, panoramor, föreläsningar, vaxkabinett med mera sådant hade sitt hufvudkvarter. Salen upptog en stor del af Bloms hotell, som låg på den plats där Haglunds Grand Hôtel nu vittnar om det nya Göteborgs storstadsfysionomi.

Af de två »gubbarna Blom», far och son, lefde den yngre gubben ännu på 1850-talet och var en af stadens originalfigurer, men Bloms sal började förlora en del af den glans med hvilken den skall ha lyst på 1830- och 40-talen. Den var för femtio år sedan i själfva verket en osnygg och otreflig lokal med illaluktande portgång, trång tambur, obekväma sittplatser,