Sida:En gammal stockholmares minnen Del 2.djvu/89

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
81
S. A. HEDLUND, VIKTOR OCH C. A. RYDBERG.


Till hvad han uträttade för det allmänna hämtade han styrka i hemmet, och detta hem var också den bästa härd för goda handlingar. Hedlunds familjelif var lika glädjerikt som det skänkte honom kraft att gagna det offentliga. Vid trettiotre års ålder hade han gift sig med Stina Rudensköld, den ädle människovännen Torsten Rudenskölds väna dotter, och hon stod under ett mångårigt lyckligt äktenskap troget vid hans sida, aldrig själf uppträdande i det offentliga lifvet, men med den hulda makans aldrig tröttade tillgifvenhet deltog hon i mannens ädelsinnade gärning.

Oaktadt alla de mångartade bestyren, var dock Handelstidningen Hedlunds förnämsta verksamhetsfält, och genom hans aldrig slappade bemödanden blef den tidningen ett af Sveriges mest viktiga, att icke säga allra viktigaste blad, något som visst icke alla göteborgare medgåfvo, men förneka kunde de icke och ville väl ej heller, att deras stad kunde känna sig stolt öfver en sådan tolk för det nyare samhället.

Hedlund delade sin tid mellan sitt hem och sin tidning — då han icke befann sig på sammankomst hos stadsfullmäktige eller i konstföreningen eller för museets bildande eller deltog i Vetenskaps- och vitterhetssamhällets arbeten eller, under lång tid, satt i riksdagen. Vännerna kände sig lyckliga öfver att han räckte till äfven för dem, och om det ännu på 1850-talet var endast de intimare vännerna, som sökte sin glädje i Hedlundska familjekretsen, så kom en tid, då familjefaderns anseende hade vuxit så betydligt, att denna krets söktes af många framstående personer, så väl svenskar som utländingar, af vetenskapsmän

C. Lundin, II.6