Sida:Fasans dal 1915.djvu/50

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

— 50 —

bergen, som utbytte ledamöter när något av vikt var på färde, så att brott kunde begås av män som voro främlingar i trakten. Sammanlagt voro ej mindre än femhundra män spridda över koldistriktet.

I det ganska nakna samlingsrummet hade männen samlats kring ett långt bord. Vid sidan om detta stod ett annat, lastat med buteljer och glas, och åtskilliga av sällskapets medlemmar hade redan riktat sin uppmärksamhet därpå. Mc Ginty innehade hedersplatsen. På huvudet bar han en svart sammetskalott över det lurviga svarta håret samt kring halsen en purpurfärgad stola, så att han liknade en präst, som presiderar vid en diabolisk ceremoni. Till höger och vänster om honom sutto logens högre officianter, bland vilka skymtade Ted Baldwins grymma, formsköna ansikte. Var och en av dessa män bar ett bredt band eller en medaljong som sinnebild av sin syssla.

De flesta av dessa voro till mogen ålder hunna män, men för övrigt bestod sällskapet av unga karlar mellan aderton och tjugufem år, villiga och dugliga verktyg, som utförde de äldres uppdrag. Bland de äldre männen voro många vilkas anletsdrag vittnade om den inneboende själens grymma, laglösa beskaffenhet; men såg man dem alla i genomsnitt, var det svårt att tro, att dessa livliga unga karlar med de öppna anletsdragen i verklig-