Sida:Folksagor.djvu/134

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
136
DE TRE PRINSESSORNA I VITALANDET

prinsessan att tre troll hade förhäxat dem och grävt ner dem i sanden, men innan dess hade systrarna bott i slottet, som syntes borta i skogen.

»Nu ska du gå in i slottet och låta trollen piska dig en natt för var och en av oss», sa hon. »Orkar du med det så räddar du oss.»

Pojken sa att det skulle han nog orka med.

»När du kommer in», fortsatte prinsessan, »står det två lejon i farstun, men de göra dig intet ont om du bara går mitt emellan dem. Gå så in i ett litet, mörkt rum och lägg dig där. Sedan kommer trollet och piskar dig, men när det är gjort ska du ta en flaska som hänger på väggen och smörja dig med dess innehåll, så går svedan över. Ta så det svärd som hänger bredvid flaskan och hugg huvudet av trollet.»

Han gjorde precis som prinsessan sagt. Första natten kom ett troll med tre huvuden och piskade honom, men sedan han smort sig och slagit ihjäl trollet gick han ut för att se till prinsessorna. De stodo då ovan jord ända till midjan. Andra natten gick det likadant. Trollet som då piskade honom hade sex huvuden, men när han kom ut om morgonen stodo prinsessorna ovan jord till knäna. Den tredje natten kom ett troll med nio huvuden, och och han piskade pojken så svårt att den stackaren dånade. Trollet tog honom då och kastade honom i väggen så att flaskan som hängde där föll i golvet och gick i tusen bitar. Men innehållet stänkte på den avdånade pojken och då vaknade han till sans. Han grep då svärdet och dödade trollet, och när han så kom ut