Sida:Folksagor.djvu/99

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
101
FÖLJESLAGAREN

ut som om hon legat länge i sin grav, men hon kunde ju inte neka till att det var det hon tänkt på och alltså skulle pojken få henne till brud. Så rustades det till bröllop och det blev stor fröjd i hela kungariket.

Men vännen tog pojken avsides och sade till honom att han bara skulle låtsas sova under bröllopsnatten, ty om livet var honom kärt fick han inte somna ordentligt innan han löst prinsessan från den trollhamn hon hade på sig. Den skulle han piska av henne med nio björkkvastar och så skulle han bada henne i mjölk i tre omgångar. Först skulle han skrubba henne i ett kar med vassla från i fjol, så skulle han gnida henne i ett kar med surmjölk och sedan skulle han skölja henne i ett kar med söt mjölk. Kvastarna lågo under sängen och badkaren stodo i rummets bortersta hörn, så det var färdigt alltsammans. Pojken lovade förstås att göra som vännen sa.

När de lagt sig i brudsängen om aftonen låtsades pojken att han sov. Då reste sig prinsessan på armbågen och tittade på honom. För att vara säker på att han sov kittlade hon honom under näsan. Pojken sov ändå. Då luggade hon honom i håret. Men han sov som en stock, trodde hon. Då drog hon fram en stor slaktarkniv, som hon gömt under huvudkudden, och med den tänkte hon hugga huvudet av honom. Men då sprang pojken upp och slog kniven ur hennes hand, och så tog han ett stadigt tag i hennes hår. Därpå piskade han henne med kvastarna till dess det inte fanns en bit kvar av dem. När det var gjort kastade han henne i karet med