Hoppa till innehållet

Sida:H Schück Studier i Beowulfsagan 1909.djvu/34

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

32

händelserna. Dylika anföranden, mer eller mindre utförliga allusioner, tillhöra den poetiska stilen, icke prosasagan. Drakdikten är, som man lätt finner, icke bygd som en prosasaga. Där anspelas på tilldragelser, hvilka alls icke hafva med Beowulfs historia att göra — såsom Hädkyns broderdräp och striden mot svearna — och författaren icke blott anspelar på dem, utan relaterar dem ganska utförligt.

Det götiska originalet kan således ej hafva varit en prosasaga. Men de förebilder, Beowulfsskalden haft framför sig, hafva kunnat vara flera personsagor.

Sagorna måste i så fall hafva betraktats såsom en för sig afslutad grupp, hvars hjälte varit — ännu på Beowulfsskaldens tid en annan än hjälten i de båda första afdelningarna. Ty eljes hade episoderna utan tvifvel varit mera omkastade än de nu äro. De götiska och svenska episoderna hade då kunnat uppträda i de båda första afdelningarna — hvilket de nu icke göra — de danska i den tredje — som häller icke är fallet. Ett dylikt isärhällande är icke tänkbart, såvida alla de sagor, som ligga bakom episoderna i hela dikten, hade, då de berättats för Beowulfsskalden, refererat sig på en och samma hjälte.

De götiska sagorna ha således utgjort en grupp för sig, som först af den engelske skalden kombinerats med sagorna om hjälten i diktens båda första afdelningar.

Detta under förutsättning att Beowulfsskaldens original varit prosasagor. Men det kan också tänkas, att hans källa varit en enda götisk dikt, som han helt enkelt öfverflyttat till sitt språk. I så fall kunna visserligen episodernas uppträdande förträffligt förklaras. Ty en dylik framställning med episoder och hänsyftningar tillhör, såsom jag nämde, just den poetiska stilen, icke prosan, och man får då antaga, att dessa episoder varit infogade redan i det presumerade götiska poemet.

Men andra svårigheter resa sig mot ett dylikt antagande. För det första bör den engelska dikten i så fall gärna förete ett tämligen högt procenttal af nordiska lånord. Den åsikten har också framställts af den tyska Beowulfsforskaren Sarrazin. Men hans mening har energiskt blifvit tillbakavisad af en man, som på