Sida:Handbok i Kok-Konsten-1873.djvu/75

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

sköljas i warmt watten, kokas i litet mjölk eller buljong och aflyftas att swalna, innan de bli fullkokade, och blandas med det hackade köttet. Under tiden har man förwällt ett kålhufwud, och hwart blad lägges bredwid hwartannat i en kastrull med godt buljongsfett eller smör och litet hwetemjöl; sedan påspädes litet buljong eller kokt watten, dock ej mer än som behöswes till såsen. De kokas lindrigt omkring 2 timmar och serweras i sin egen sas.

84. Färs af Oxkött.

Kött as innanlåret skäres i tunna skifwor, hwilka skrapas och finhackas tillika med ett godt stycke späckfiäsk. bultas sedan i en stenmortel med skirt smör och dertill lägges en näfwe hwete­ mjöl, några ägg, peppar och salt efter smak, samt uppblandas med buljong. Sedan detta blifwit wäl arbetadt tillsammans, smörjer man en form ned kallt smör, beströr detta med något mjöl, ilägger färsen, och ställer formen att koka i watten med satt, ett par timmar. Har man ej form, kan man lägga färsen i en smord och mjölad serwet, knyta ihop den och koka den en halftimme i swag buljong.

85. Salt rullbeef.

Fran den sa kallade tunna fransyskan bort­tagas alla ben; köttet ingnides med salt, peppar, och litet salpeter, hwarefter det hoprullas, ombindes med segelgarn och lägges 14 dagar i god