Sida:Missbrukad kvinnokraft och kvinnopsykologi (1914).djvu/92

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer
86
KVINNOPSYKOLOGI OCH KVINNLIG LOGIK

kroppsarbete. Moderskapet är en utomordentlig kraftutveckling i en riktning. Och en sidan är, för begränsade varelser, icke förenlig med en lika utomordentlig kraftutveckling i en annan. En utomordentlig koncentration på en viss uppgift utesluter en lika utomordentlig på en annan; en utomordentlig kraftförbrukning åt ett håll är oförenlig med en lika utomordentlig åt ett annat.

På intet område, kan det högsta uppnås annat än genom utomordentlig kraftutveckling, kraftkoncentration och kraftförbrukning.

Och som kvinnokönet har sin utomordentliga kraftutveckling, kraftkoncentration och kraftförbrukning på det område, där kvinnan föder och fostrar de nya liven, så kan kvinnokönet icke ha lika mycken kraft kvar att sätta in på det andra slaget av skapande, det där det manliga släktet frambringar den materiella och andliga kulturen. Emedan detta av mannen kräver samma intensiva kraftutveckling, kraftkoncentration och kraftförbrukning, så kan det manliga släktet, som helhet fattat, icke ha lika mycken kraft att sätta in på familjens område. Detta utesluter icke att vissa kvinnor kunna äga manliga själsgåvor och vissa män kvinnliga ömhetskänslor. Men det hindrar mannen att leva lika helt i sina känslor som i sina verk; det hindrar kvinnan att leva lika helt i sina verk som i sina känslor. Detta omöjliggör för ingendera en rik utveckling av både själ och kropp, av både intelligens och känsla. Men det omöjliggör att det ena könet kan ha en lika stor aktivitet på det andras som på sitt eget område. Därav följer att mannen måste ha skapat och kommer att fortfarande skapa det för kulturen väsentliga på idéens område, medan kvinnan måste ha skapat och skall fortfara att skapa det för kulturen mest väsentliga på hemlivets område.

En och annan kvinna kan utan tvivel både föda ett barn och skapa ett snilleverk. Men samma kön kan icke med samma hängivenhet ge sig åt båda de