Sida:Nerikes gamla minnen 1868.pdf/210

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

202

motstånd från de förras sida, öfverlemnades hon till ”gummorna”, som nu, med ”ungmor” emellan sig, sirligt svängde om i ”gummedansen”. Derpå togo alla ogifta karlar i i ring och började i sin tur en vild och stormig dans med brudgummen. När bullret och oväsendet nått sin höjd, togo de starkaste honom på sina axlar, och från denna upphöjda plats drack han afskedsskålen för ungkarlslifvet. Nu uppstod en strid, som mången gång syntes vådlig för lif och lemmar, mellan ”pojkarne” och de gifta männen, hvilka det nu tillkom att taga brudgummen ifrån de förra, och när detta omsider lyckades, begyntes ”gubbedansen” på samma sätt, som förut gummedansen med bruden.

Under tiden hade bruden varit borta och aflagt bruddrägten och återkom, klädd som ungmor, bärande ett fat med bakverk, såsom ”tolfhål”, ”gorskakor”, ”vispebröd” och ”hveteringar[1], till bevis på den moderliga omtanka, hvilken hädanefter tillkom henne som gift. Efter intagen qvällsvard aflägsnade sig gästerna, de mera långväga att inqvartera sig i granngårdarna, och de närboende för att resa hem; alla likväl bjudna att återkomma följande dagen.

Tidigt om morgonen, och innan någon var uppstigen, skulle ”ungfar” med bränvinsflaskan och ungmor med ost och bröd, företrädda af spelmännen, besöka alla grannarna i byn för att på sängen traktera dem och deras nattgäster. — Så väl den dagen som den följande fortsattes festen med ätande, drickande, dans och allahanda upptåg. Till de senare hörde, i somliga socknar, att sista dagen hafva på bordet stående en soppskål med pålagdt lock. Någon af de närsittande uppmanades af värdarna att aflyfta locket, då en lefvande höna, som säkert funnit sig föga trakterad af att på detta sätt blifva indragen i bröllopsstojet, rusade ur skålen, samt flaxande och skrikande gaf sig på dörren. Detta var en höflig erinran till

  1. Af dessa bakverk, som icke fingo saknas i ett väl ordnadt gästabud, voro Tolfhålen ett slags stora kringlor, lagda på ett eget sätt med tolf hål, Gorskakor gorån, Vispebröd tunna hvetkakor, utkrusade med runda trästämplar och glattade med påstruken ägghvita, samt Hveteringar smärre kringlor af hvetedeg.