Hoppa till innehållet

Sida:Nordiska Essayer.djvu/140

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
133

Men ej blott genom sin stil blir Gösta Berlings saga en romantisk dikt. Den nya naturalistiska romankonsten skildrar den enskilda människan i hennes intima samband med den närmaste om­givningen, vilken lätt nog får spela huvudrollen. Det mera teoretiska betraktelsesättet bidrager till att giva människoframställningen en halft vetenskaplig prägel. I europeisk litteratur av omkring 1890 är människoframställningen i övervägande grad en frukt av en alltmer förfinad analytisk process, som hotar att upplösa människan i ett antal olika beståndsdelar i stil med impressionismens teknik på den bildande konstens område.

Heidenstams Hans Alienus reagerar ju i stor stil mot naturalismens roman och människoframställning, men hjälten bär tidens dödsfrö inom sig och dukar under, tyngd av sin reflektion och sin självanalys. Något liknande gäller för Strindbergs hjälte i romanen »I havsbandet».

I Gösta Berlings saga däremot tar en naiv skald språnget fullt ut i det okändas fria värld. Det är sant, att även denna skald ställer sina människor i rapport med omgivningen. Men själva förbindelsen mellan miljön och individen är vida mer osökt och omedelbar, i övervägande grad en produkt av en fantasi, som arbetar med nästan mystisk in­tuition.

Detsamma gäller i än högre grad för den rena människoframställningen. Selma Lagerlöfs kavaljerer äro som sagt inga grubbelmänniskor, filosoferande över sin själs hemligheter, över sitt livs mer eller mindre invecklade händelser. Det är egentligen — med undantag för Elisabeth Dohna i