vingformerna verkligen angifva de grader, genom hvilka fåglarna hafva vunnit sin fullkomliga förmåga att flyga, ty de kunna bero på bristande användning af vingarna, men de kunna åtminstone visa, hvilka olika öfvergångssätt äro möjliga.
Då vi se, att ett ringa antal af de djur, som lefva och andas i vatten, såsom molluscer och crustaceer, är i stånd att lefva på land, och då vi se, att vi hafva flygande fåglar, flygande däggdjur, flygande insekter af de mest olikartade typer, att vi fordom haft flygande reptilier, så kunna vi äfven tänka oss, att de flygfiskar, som nu sväfva genom luften, obetydligt höjande sig med tillhjelp af fladdrande fenor, hafva blifvit modifierade till fullständigt bevingade djur. Om detta hade inträffat, hvem skulle då inbillat sig, att de i ett tidigt öfvergångsstadium hade bebott den öppna oceanen och hade begagnat sina outvecklade flygorganer, såsom nu är fallet, blott till att undgå andra fiskars käftar?
Om vi se något organ högeligen utbildadt till ett visst ändamål såsom fågelns vingar, få vi komma ihåg, att djur i de tidigare öfvergångsstadierna till en sådan bildning sällan finnas till i närvarande tid, ty de hafva blifvit undanträngda af sina efterträdare, som småningom blifvit mera fulländade genom det naturliga urvalet. Vidare kunna vi antaga, att öfvergångsstadier emellan organer lämpade för mycket olika lefnadsvanor sällan hafva utvecklats i en tidig period i stort antal och under många underordnade former. För att återgå till vårt antagna exempel flygfiskarna, synes det sannolikt, att verkligt flygande fiskar i många former utvecklats för att förfölja många slags byte på många vägar, både till lands och sjös, till dess deras flygorganer hunnit en så hög grad af fulländning, att de fått en afgjord öfvervigt öfver andra djur i kampen för tillvaron. Möjligheten att i fossilt tillstånd upptäcka arter med öfvergångsformer är derföre alltid liten, då de hafva funnits i ringare antal än arterna med fullt utbildade organer.
Jag vill nu gifva två eller tre exempel på förändrade vanor hos individerna af samma art. I hvarje fall är det lätt för det naturliga urvalet att göra ett djurs skapnad lämplig för dess förändrade lefnadssätt, eller särskildt för en af dess vanor. Det är likväl svårt och för oss af ringa vigt att afgöra, antingen lefnadssättet förändras först och organisationen sedan, eller om små modifikationer i organisationen leda till förändring i lefnadssättet; sannolikt förändras båda samtidigt. Bland fall af förändradt lefnadssätt vill jag blott anföra, att många af de britiska insekterna nu lefva på utländska växter eller på konstprodukter. Många