Sida:Pickwick-klubben 1913.djvu/107

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs


mr Pickwick ännu ett glas för deras frånvarande vän och kamrat och kände sig därefter manad av en bjudande plikt att föreslå en ny skäl till ära för den okände puschbryggaren.

Denna oupphörliga följd glas framkallade en betydlig verkan hos mr Pickwick; hans ansikte strålade med de mest saliga leenden, löjet lekte kring hans läppar, och en godmodig glättighet tindrade i hans ögon. I det han så småningom gav vika för intrycket av den hetsiga drycken, som blev ännu hetsigare genom värmen, uttryckte mr Pickwick en stark önskan att påminna sig en sång, som han hört i sin barndom, och då försöket misslyckades, sökte han att uppigga sitt minne med ytterligare några glas punsch, vilka likväl tycktes göra en motsatt verkan; ty från att glömma orden i sången, gick han så småningom över till att glömma huru han skulle uttala ord i allmänhet, och just som han reste sig för att tilltala sällskapet i ett vältaligt föredrag, föll han ned i skottkärran och i nästa ögonblick i en djup sömn.

Då sakerna hade blivit åter inlagda i korgen och det befanns vara rent av omöjligt att väcka mr Pickwick ur hans dvala, uppstod ett ögonblicks diskussion, huruvida det vore bäst att mr Weller sköt sin herre tillbaka igen, eller att man lämnade hönom, där han var, till dess man komme tillbaka. Omsider beslöt man sig för det senare, och då mr Weller enträget bad om tillåtelse att få följa med, beslöt man att låta mr Pickwick sova i skottkärran och att väcka honom, då man kom tillbaka.

Det finnes icke det ringaste skäl att betvivla, att mr Pickwick skulle ha fortfarit att snarka i skuggan, till dess hans vänner kommit tillbaka eller till dess aftonens skuggor hade sänkt sig över landskapet, så framt han nämligen hade fått lov att vara med fred. Men han fick icke lov att vara i fred, och det var detta som hindrade honom från att fortfarande snarka.PICKWICK-KLUBBENS
EFTERLÄMNADE PAPPER

INNEHÅLLANDE EN TROGEN SKILDRING AV DE KORRESPONDERANDE LEDAMÖTERNAS STRÖVTÅG, FAROR, RESOR OCH ÄVENTYR

AV

CHARLES DICKENS


ÖVERSÄTTNING AV

C. J. BACKMAN


I TRE VOLYMER

VOL. II

Nordiska Förlaget - logo.png

STOCKHOLM

NORDISKA FÖRLAGET