62 Nr 20. Onsdagen den 27 maj 1942
AMI- åtgärd för bostadsproduktionens främjande m. m. (Forts.) tidstillägg, som utgick före den 1 april, och räkna med 1: 22 per timme plus 17 öre i tillägg, blir detta 1: 39. Följaktligen skulle då uppgifterna stämma överens med dem, som byggmästaren nu har lämnat till herr Andersson.
- Näninan sedan räknar förtjänsterna, så -är det möjligt, att förtjänsterna nere i Bussjo aro relativt höga, men faktum är ju, att arbetarna inte ha fått ut dessa fortjanster, och det är väl ingen större glädje för dem, att de förtjäna relativt mycket, när detta ändå inte utbetalas. När byggmästarna vägra betala efter den prislista, efter vilken man räknar ut förtjänsterna, måste det väl ändå bli något fel i uppgifterna.
- Vad sedan gäller detaljerna i ackordsprislistan, är jag inte tillräckligt inne i denna stora handling för att kunna lämna nägra beriktiganden av vad herr Andersson har anfört. Det är troligt, att det finns vissa mindre ofta -förekom- mande arbeten, som äro relativt högt prissatta, och det beror alldeles säkert på, att arbetsgivarna vid förhandlingarna inte ha haft så stort intresse av att söka pressa ned dessa detaljer, eftersom de förekomma så sällan, att de inte ha någon större betydelse. Man har koncentrerat kraften på att söka få ned ackorden för sådana arbeten, som förekomma mest, ty det har den största betydelse. Aven om hela Bussjö består av portar, så förmodar jag, att ingen byggnadsarbetare där nere kan ha jämn sysselsättning med att hänga portar efter 7: 87 kr. per styck eller vad det kostar. Det finns ju i regel inte så värst många portar på varje loge eller på varje stall. Detta måste bli en liten detalj, som inte har så stor betydelse för medelförtjänsten per år.
Det är också möjligt, att det finns vissa arbetare, som specialisera sig på små
detaljer och uppnå en fenomenal färdighet där, och därför få ackordsförtjänster, som den icke specialiserade arbetaren icke på villkor kan uppnå. Jag erinrar om att det en gång har rests protester mot tandläkararvodena, därför att, sade man, tandläkaren tog 5 kr. för att han drog ut en tand på ett par minuter, medan smeden bara tog 25 öre för samma sak, och han höll ändå på en hel kvart! Så kan det också bli, när det gäller de mera specialiserade detaljerna i byggnadsarbetet, vilka kräva högre kompetens. Men dessa förekomma så sällan, att det har mindre betydelse i det stora hela. t Beträffande de nya uppgifter, som herr Andersson kom med, kunna vi ju inte hinna kontrollera dem på den korta tid, som står till förfogande, men då. hans uppgiftslämnare tidigare har varit litet vårdslös, kan det vara möjligt, att även de uppgifter, som herr Andersson nu har fått, äro felaktiga, vilseledande och ovederhäftiga. De kunna också vara utplockade. Vissa arbetare, som ha stor färdighet, kunna ha haft ett relativt gynnsamt arbete och förtjänat ganska bra. Det gäller ändå, om man räknar samman uppgifterna, mycket små. belopp, och följaktligen måste det gälla arbeten av mycket liten omfattning. Men jag tror, att jag skall få möjlighet att kontrollera även dessa uppgifter, och sedermera kan jag, om inte här i kammaren så i varje fall för herr Andersson, vitsorda, om de äro riktiga, och bemöta dem, om de äro felaktiga.-J ag vill inte bestrida herr Andersson rätten att här i kammaren lämna d-e uppgifter han kan införskaffa och som kunna ha betydelse i frågor,-som vi här diskutera, min jag förbehåller mig själv rätten att försöka rätta till dem, om de äro fela tiga. °
Herr Nilsson i ljanderyd lämnade några uppgifter beträffande en ladugardsbyggnad i Jönköping. J ag har också fått några uppgifter om det byggnadsföretaget. Jag vill emellertid göra samma anmärkning som herr Heuman tidigare gjort, nämligen att detta knappast kan betraktas sasom en byggnad f01 landsbygdens behov, eftersom den -ligger inne i J onkopings stad. Det ar staden, som äger egendomen och utarrenderar den. Det har i varje fall sagts, attman ursprungligen räknade med en kostnad på 200,000 kr. för denna byggnad