Sida:Rd 1942 A 2 FK 2 15 23.djvu/67

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs

Onsdagen den 29 april 1942. Nr 16. 15

Ang, ordningen för utseende av suppleant för lanclstingsman. (Forts) tre, men det är i varje fall ett steg i den rätta riktningen. Såsom herr andre vice talmannen nämnde, torde emellertid proposition inte kunna framställas på ett yrkande om bifall till reservationen. Jag får under sådana förhållanden ansluta mig till yrkandet om återremiss till utskottet.

Häri instämde herr Sandegård.

Herr von Horn: Herr talman! Det är inte så mycket att tillägga utöver vad herr andre vice talmannen och herr Herlitz ha anfört, men eftersom jag är medmotionär skall jag med några ord ytterligare belysa frågans vikt. Till att börja med vill jag säga, att när vi motionärer valde vägen att föreslå samma ordning vild landstingsmannavalen som vid kommunalfullmäktige- och stadsfullmäktigevalen, var det av den anledningen, att man då vet, att om en landstingsman avgår, har man alltid möjlighet att efter en sammanräkn-.ing få platsen besatt. Vi räknade med att det är bättre att få platsen besatt, även om det sker genom ett mindre snabbt förfarande, än att inte få någon representant alls. Det har redogjorts för det fall, som ligger till grund för motionen, nämligen rörande den här i kammaren mycket väl kände herr Lindgren och hans förste ersättare, vilka båda avledo, och den andre ersättaren, som på grund av ändrade levnadsförhållanden gärna ville avstå från att vara landstingsman. Det kan framhållas, att om han i sin avsägelse anfört, att han hade fyllt sextio år sedan han blev vald, hade landstinget inte kunnat bifalla det yrkande, som för res-ten jag själv gjorde om avslag på hans framställning. Men fallet skulle kunnat bli ännu mera komplicerat, i det att i samma valkrets, Orebro stad, den andra representanten för samma parti, en fru Lien, hade som suppleanter dels en direktör Berglund, som dog, och dels samme disponent Malm, som avsade sig. Hade nu Malms ansökan bifallits och fru Lien dessutom icke kunnat komma i fråga, hade högerpartiet inom Örebro stads valkrets inte haft? någon representant i landstinget. Det hade sålunda kunnat bli värre än det nu blev.

Herr Herlitz erinrade om att vi för närvarande leva i sådana tider, att det mycket väl kan hända att ersättningsbehovet blir avsevärt större än det har varit under de fredliga årtionden, som vi ha genomlevat. I det sammanhanget vill jag också erinra om att landstingen icke äro beslutmässiga därest mindre än två tredjedelar av ledamöterna äro tillstädes. Om man tänker sig att ofärd kommer över vårt land det vet man inte, och vi skola hoppas att så inte blir fallet - och att något mer än en tredjedel av ett landstings ledamöter inte kan vara närvarande, kommer landstinget att icke kunna fungera.

Det är bland annat av dessa anledningar som vi motionärer ha velat framlägga detta ärende för riksdagen. J ag skulle helst ha sett, att ett avgörande kunnat träffas i dag, men när jag hör att talmannen icke kan framställa proposition på det yrkande, som reservanterna ha framfört, och som i varje fall skulle förbättra. det nuvarande systemet, så skall jag be, herr talman, att få förena mig med den som yrkat fåterremiss till konstitutionsutskottet, samtidigt som jag framför en vädjan till kammaren att beakta det inträffade fallet.

Herr Källman: Herr talman! Motionärerna äro inte nöjda med det förslag, som innefattas i reservationen, och det kan jag mycket väl förstå, alldenstund precis samma malör skulle kunna inträffa när som helst, om man gör ytterligare en sammanräkning för att få fram ännu en suppleant.

-Det är emellertid särskilt i anledning av herr von Horns yttrande, som jag vill framhålla. att det beror på högerpartiet självt i Örebro län att det sakiiats suppleant vid det ifrågavarande tillfället. J ag har framför mig en av