Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/551

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
141
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
14 §.

I denna paragraf har kommittén upptagit en bestämmelse, att där någon, som har skälig anledning antaga att brott som i 1, 6, 7, 8 eller 9 § i dess förslag sägs är å färde, medverkar till gärningen, han skall straffas, där han ej för sin medverkan förskyllt strängare straff, med fängelse eller böter eller, om riket var i krig, högst med straffarbete i två år.

Vad sålunda föreslagits har i nu gällande lag en motsvarighet i 8: 26 andra stycket, varest stadgas straff för den som, oaktat han har skälig anledning antaga att spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet utövas av annan, medverkar vid gärningen. De skäl som föranlett denna bestämmelse om oaktsam medverkan till spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet har kommittén funnit äga tillämpning även på andra av de i kapitlet upptagna brotten. Bestämmelsen har därför av kommittén utformats så, att den avser högförräderi, spioneri, grovt spioneri, vårdslöshet med hemlig uppgift och olovlig underrättelseverksamhet.


Mot den föreslagna paragrafen har föreningen Sveriges häradshövdingar invänt, att stadgandet i fråga, tillämpat på exempelvis 9 § i förslaget, skulle innebära att den som av oaktsamhet förbisåge, att olovlig underrättelseverksamhet vore å färde, skulle bestraffas, oaktat gärningsmannen själv endast kunde straffas, därest hans gärning förövats med visst uppsåt. I krigstid skulle dessutom straffsatsen för den av oaktsamhet medverkande vara lika hög som för gärningsmannen. Konstruktionen, som även kunde tillämpas på övriga av kommittén i 8: 14 angivna fall, syntes föreningen orimlig. Sveriges advokatsamfund har likaledes uttalat, att då det syntes oriktigt att bestraffa oaktsam medverkan till brott, i fråga om vilka gärningsmannen eljest icke bestraffades vid oaktsamhet utan blott vid uppsåt, paragrafen syntes böra utgå ur förslaget.


Departementschefen.Den av kommittén här upptagna konstruktionen att straffbelägga oaktsam medverkan till brott", vid vilka i vissa fall hos gärningsmannen för straffbarhet kräves ett speciellt uppsåt, kan möjligen förefalla ägnad att ingiva betänkligheter av principiell art, men vägande skäl tala likväl för en speciell medverkansregel av nu nämnda natur. Vid flera av de i kapitlet upptagna brotten kan det inträffa, att gärningsmannen är beroende av medverkan från andra personer, vilka icke behövt inse vad handlingen i själva verket gått ut på. Vid högförräderi kan t. ex. i brottsplanen ingå, att persomer som inneha vissa nyckelposter skola lockas att medverka vid brottets utförande utan att få klart för sig vad det är fråga om. Med tanke på sådana fall måste den i nu förevarande paragraf föreslagna straffbestämmelsen anses vara motiverad. Det av kommittén använda uttryckssättet, att den medverkande skall anses straffbar om han har skälig anledning antaga att brott är å färde, synes emellertid kunna leda till att straffbarhet antages i alltför vid omfattning. För att en ouppsåtligt medverkande skall anses