Sida:Rd 1948 C 6 1 Bd 6 Kungl Maj ts propositioner nr 51 80.djvu/586

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har inte korrekturlästs
176
Kungl. Maj:ts proposition nr 80.
12 §.

I 12 § i kommittéförslaget har upptagits stadgande om straff för "ingrepp i myndighets verksamhet". Detta brott har beskrivits sålunda att någon bryter mot förbud att skingra eller föryttra löst eller fast gods eller att utgiva annans gods, olovligen skadar eller borttager myndighets anslag, rubbar i kvarstad satt, utmätt eller beslagtaget gods eller öppnar vad myndighet tillslutit, vägrar inträde som förrättningsman äger fordra eller på annat dylikt sätt motverkar myndighets åtgärd. Straffet har föreslagits skola vara böter eller fängelse.

De här särskilt angivna brottsfallen motsvara i stort sett de gärningar som för närvarande äro belagda med straff i 10: 19, 21, 22 och 23. Uteslutits har emellertid det i 10: 23, jämte vägran av inträde som förrättningsman äger fordra, upptagna fallet att man vägrar lämna honom handräckning, där han äger begära sådan Kommittén har nämligen funnit att det i de sällsynta fall, där skyldighet att lämna handräckning föreskreves, vore lämpligast att stadgandet därom i mån av behov åtföljdes av särskild straffbestämmelse. Beträffande skadande eller borttagande av myndighets anslag föreligger en utvidgning i förhållande till gällande rätt därigenom att den i 10: 19 gjorda begränsningen till kungörelse eller underrättelse som anslagits till allmän kännedom bortfallit. Det bör nämligen enligt kommittén icke heller vara tillåtet att borttaga en underrättelse eller stämning som anslagits i och för delgivning med viss person. En annan utvidgning är att, medan i 10: 21 är tal om brytande av offentlig myndighets insegel, varmed saker eller skrifter äro tillslutna, motsvarande punkt i förslaget avser öppnande av vad myndighet tillslutit. Ändringen har av kommittén motiverats med att det måste anses straffvärt, ej blott att bryta den försegling varmed ett rum, en förvaringspersedel eller någonting annat tillslutits utan även att med kringgående av förseglingen bereda sig tillträde till vad som tillslutits. En nyhet innebär slutligen även den sist i förslagets brottsbeskrivning ingående generella bestämningen "eller på annat dylikt sätt motverkar myndighets åtgärd".


Angående denna paragraf i förslaget har hovrätten över Skåne och Blekinge funnit, att här sammanförts brott av olika svårhetsgrad och med ringa inbördes sammanhang. Hovrätten har vidare framställt anmärkning mot brottsbeteckningen "ingrepp i myndighets verksamhet". Föreningen Sveriges stadsdomare har, på sätt under 10: 4 omtalats, ansett att enligt kommittéförslaget gränsdragningen mellan 10: 2 och nu förevarande stadgande stundom syntes bliva subtil. Länsstyrelsen i Hallands län har uttalat, att de flesta här upptagna fall visserligen vore lindriga men att ingreppet i myndighetens verksamhet under vissa omständigheter kunde vara ett allvarligt brott, icke minst under allvarliga tider, varför förslaget om straff i form av böter eller fängelse vore väl avvägt. Föreningen Sveriges landsfogdar har framhållit, att kommittén här straffbelagt endast handlingar, för vilka vore utmärkande att de innefattade ett åsidosättande av ett förbud, ett beslut eller en