Sida:SOU 1940 20.djvu/224

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
222
Oredlighet mot borgenärer.
23: 1

Ansvaret har begränsats till de fall, då gärningen avser egendom av betydenhet. Detta uttryck bör tolkas under hänsynstagande till boets ställning och gäldenärens förhållanden.

Gärningen skall hava till följd, att gäldenären kommer på obestånd eller att han. om han redan är på obestånd. får detta förvärrat. Innebörden härav har belysts vid kapitelrubriken.

I subjektivt avseende kräves uppsåt, omfattande alla objektiva rekvisit. Eventuellt uppsåt är tillfyllest. Om, för att taga ett exempel, en frånskild man med underhållsskyldighet gentemot sin förra hustru överlåter tillgångar till en annan kvinna. med vilken han ämnar ingå nytt äktenskap, i så stor omfattning att han därigenom blir oförmögen att betala underhållsbidraget. kan han bliva att fälla till ansvar enligt förevarande lagrum, även om han skulle hysa förhoppningar om att kunna förtjäna tillräckligt för att trots överlåtelsen kunna betala underhållsbidraget. Inser han risken av att överlåtelsen skall sätta honom ur stånd att göra detta och äro förhållandena sådana att det måste antagas att han skulle verkställt överlåtelsen även om han varit säker på att den skulle göra honom insolvent, handlar han nämligen med eventuellt uppsåt att försätta sig på obestånd genom åtgärden. Sådant uppsåt föreligger i regel, eftersom motivet för avhändelsen oftast torde vara att säkerställa den nya hustrun för den händelse gäldenären icke skulle lyckas förtjäna tillräckligt för att bestrida underhållsbidraget åt sin förutvarande hustru. Det är dock att märka att ansvar, såsom vid kapitelrubriken framhållits, icke kan inträda, där avhändelsen med hänsyn till gäldenärens förvärvsmöjligheter är ekonomiskt försvarbar.

I andra stycket hava upptagits bestämmelser avseende uppsåtligt oriktiga uppgifter i samband med exekutiv förrättning.

Gärningen angives i första punkten av stycket vara den, att gäldenär vid konkurs eller offentlig ackordsförhandling utan konkurs eller i förteckning till utmätningsed förtiger tillgång, uppgiver obefintlig skuld eller lämnar annan sådan oriktig uppgift. Brottsbeskrivningen omfattar även det fall att gäldenären med skenavtal eller eljest med oriktig handling söker styrka sådan vilseledande uppgift, likaså att gäldenären uppgiver en fordran till för lågt belopp eller en skuld till för högt. Det är vidare tydligt, ehuru det icke såsom i gällande lag uttryckligen stadgas, att bestämmelsen drabbar gäldenär som med orätt vidgår skuld vari någon påstår honom häfta. Till de straffbelagda gärningarna hör vidare uppdiktande av omständighet som grundar panträtt eller förmånsrätt. Eftersom förteckning till utmätningsed blott skall innehålla uppgift om gäldenärens tillgångar, kan emellertid oriktighet i sådan förteckning endast hava avseende på tillgångarna. Det fordras för straffbarhet icke att den oriktiga uppgiften övat inflytande på konkursens. ackordsförhandlingens eller utmätningens resultat.

Uttryckligen stadgas, att gäldenären skall gå fri från ansvar om den oriktiga uppgiften, på föranledande av honom själv eller annan, rättas innan den blivit beedigad. Detta stadgande har införts för att gäldenären ej må av straffhotet avhållas från att rätta oriktig uppgift eller medgiva oriktighet