Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1962 36.djvu/107

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
105

Det har uppenbarligen varit förenat med vissa svårigheter för länsstyrelserna att redovisa de efterfrågade objekten. På grund härav gör redovisningen ovan icke anspråk på fullständighet utan är mera att betrakta som en exemplifiering.

C. I översiktsplaner reserverade »grönområden»

För att erhålla en uppfattning om den översiktliga planläggningens betydelse för naturvården har utredningen hos länsstyrelserna anhållit om uppgift om de region- och generalplaner som redovisar större grönområden. De inkomna svaren upptar några få regionplaner samt ett flertal generalplaner.

Regionplanen för Stockholmstrakten omfattar större delen av Stockholms län med undantag endast för den nordligaste delen. Planen har fastställts av Kungl Maj:t år 1960. Regionplanen har ett speciellt intresse ur naturvårdssynpunkt på grund av sina riktlinjer för skärgårdsområdets framtida disposition. Sålunda redovisas större delen av ytterskärgården såsom »naturskyddsområde», medan stora delar av den övriga skärgården samt vidsträckta sammanhängande områden närmast permanentbebyggelsen betecknas såsom område »huvudsakligen avsett att lämnas obebyggt som friluftsområde eller i landskapsvårdande syfte». Fastställelsen å regionplanen har icke medfört några rättsverkningar avseende säkerställandet av angivna områden utan planen har närmast rådgivande karaktär.

Över Kalmar-Nybro-området upprättades regionplan år 1957. Stora sammanhängande grönområden redovisas längs stränderna norr och söder om Kalmar. Vid pågående arbeten med generalplan för Kalmar har denna anpassats till regionplanen med avseende på redovisning av grönområden för friluftsliv. — I regionplanen för Boråstrakten redovisas ett trettiotal större grönområden med tillhörande beskrivning. Enligt denna kan friluftsområdena indelas i tre grupper, nämligen de centralt belägna för dagligt bruk (aktiva parker), de perifert belägna för det rörliga friluftslivet samt de avlägset belägna (fjärrområdena) för weekends- och semestervistelse. Vidare påpekas i beskrivningen, att för regionen finns behov av fjärrområden utanför dess gränser, främst vid västkusten. — Grönområden av betydelse finns även redovisade i regionplanerna för Sundsvalls- och Örnsköldsviksregionerna.

Regionplanläggning pågår inom ytterligare några regioner i landet. Särskilt hör omnämnas den planläggning, som pågår inom Göteborgsregionen. Denna region omfattar ett vidsträckt område kring tätortsbebyggelsen i Göteborg med förorter och berör förutom Göteborgs och Bohus län även vissa delar av Hallands och Älvsborgs län. I förslag till lösning av vissa fritidsfrågor inom regionen har regionplanekontoret framlagt förslag till