Hoppa till innehållet

Sida:SOU 1962 36.djvu/111

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
109

E. Vissa principiella synpunkter och önskemål

Såsom framgått av redovisningen tidigare i detta kapitel utgör de egentliga naturskyddsobjekten en ganska heterogen och svåröverskådlig grupp. De har också tillskapats under en relativt lång tidrymd, under vilken målsättningen för naturskyddet växlat. Det möter därför vissa svårigheter att få en klar bild av objektens faktiska betydelse för samhället i dag. Mycket närbesläktade med de egentliga naturskyddsobjekten är, såsom framgått av den tidigare framställningen, i första hand domänreservaten. De har i likhet med de egentliga naturskyddsobjekten, till stor del avsatts för tillgodoseende av vissa naturvetenskapliga eller kulturella intressen. Det sociala inslaget i naturvårdspolitiken är ju — med undantag för vissa nationalparker — en relativt sen företeelse.

Med anledning av de ovan antydda frågeställningarna har utredningen till länsstyrelserna ställt frågan, om inom länet befintliga nationalparker, naturparker, naturminnen och domänreservat, utan att syftet med deras avsättande äventyras, i högre grad än vad hittills skett kan göras tillgängliga för allmänheten och därmed få ökad betydelse som fritidsområden. Vidare frågade utredningen, om det i övrigt förelåg önskemål om ändrad målsättning för förvaltningen av här ifrågavarande objekt.

Av länsstyrelsernas svar framgår att de ifrågavarande objekten i allmänhet icke har någon mera framträdande betydelse ur friluftslivets synpunkt. Särskilt framhålles att flertalet objekt antingen är så begränsade till arealen att de över huvud icke kan utsättas för någon större besöksfrekvens eller att de är så avlägset belägna, att man icke kan förutsätta att de blir några attraktiva utflyktsmål. Av svarens allmänna karaktär kan man även draga den slutsatsen, att en stor del av objekten är relativt okända både för myndigheter och allmänheten.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har utvecklat sin principiella syn på målsättningen utförligt och därvid även tagit ställning till frågan om länets stora nationalparker bör göras tillgängliga för allmänheten i högre grad än nu är fallet. Länsstyrelsen anför följande:

Ett behov av fritidsområden är knutet till tätorterna för vilka erfordras större områden för rekreation och friluftsliv. Kraven på dessa områden är i första hand att de skall vara relativt närbelägna för att kunna utnyttjas ofta och av många.

Behov föreligger dessutom av fritidsområden på vilka kravet främst är att de äger vissa egenskaper — har en speciell miljö. För besök i sådana områden är avståndet av underordnad betydelse.

För att i så hög grad som möjligt berika människans naturupplevelser synes det angeläget att ett så stort antal miljöbetingade områden som möjligt göres tillgängliga som fritidsområden.

Till graden av upplevelse av ett landskap — en miljö bidrar i hög grad sättet att färdas. (Många gånger kan upplevelsen av ett miljöbetingat område vara helt