146
omkring 500 000 besökare. Skånes djurpark har 170 000 och Kullabergs naturpark 175 000, medan Norrvikens trädgårdar i Båstad har 80 000 besökare.
Vattenfall har varit en pålitlig sevärdhet under långliga tider. Det är svårt att få någon klar besöksstatistik från dem, men Tännforsen beräknas ha omkring 40 000 besökare per år, Harsprånget 10 000 och Stornorrfors 15 000.
Vackra utsikter har sin givna publik. På Smålands Taberg räknar man med omkring 100 000 besökare om året och på Ombergs hjässa torde det vara ännu flera. Åre fjällbana har ca 175 000 resenärer, till stor del förstås skidåkare vintertid.
E. Nya turistvanor — nya anläggningar
Turistfärderna, som tidigare följt järnvägar och båtlinjer till vissa betydande, ofta klart begränsade turistområden, har i största utsträckning övergått till resor med motorfordon och fått en tendens att sprida sig över landet till tidigare mera undangömda trakter.
Undersökningar från de senaste åren visar, att närmare en tredjedel av alla hushåll i landet nu disponerar egen bil, och att bilarna i genomsnitt för samtliga hushåll mätt i antalet körda mil till ca 19 % användes för körningar i arbetet, till ca 17 % för färd till och från arbetsplatsen och till ca 64 % för andra privata resor. Givetvis varierar bilens användning i förvärvsverksamheten starkt mellan olika yrkesgrupper, men påtagligt är — som tidigare framhållits — att bilen genomsnittligt till mer än 50 % användes för fritid och semester.
Bilismen har givit semesterfirarna en annan räckvidd i färdandet, och turistiska sevärdheter av skilda slag får en dragningskraft över stora områden. Detta har givit ett större och rikare urval av upplevelse för den enskilda resenären men det kan också leda till alltför mycket kringflackande med en tendens till ytlighet och brist på verkligt eget engagemang i upplevelsen.
Tendensen till ökad rörlighet — vilken inte alltid kan statistiskt beläggas — kan belysas med ett exempel från turistföreningens vandrarhem. De hade år 1948 omkring 230 000 övernattningar, varvid 54 % av gästerna kom per cykel och 12 % per bil. Sex år senare, år 1954, hade antalet övernattningar stigit till 380 000 och de, som färdades per bil, motorcykel och moped stod för 55 % av gästerna medan cyklisterna minskat till 12 %. Utvecklingen har sedan gått vidare, och år 1961 färdades 68 % av gästerna med egen bil, motorcykel eller moped och 13 % per buss, medan 10 % använde sig av tåg, 4 % av cykel och 5 % av andra färdmedel.
Semesteranläggningarna i Sverige före den första semesterlagen av år