Sida:SOU 1962 36.djvu/234

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

232

så när effektiv kontroll skall kunna åstadkommas också fordras utomplansbestämmelser eller detaljplan för områden med strandlagsförbud.

Länsstyrelsen i Kronobergs län påpekar att för de mest attraktiva strandområdena måste strandlagsförbudet kompletteras med utomplansbestämmelser eller enklare byggnadsplaner samt hälsovårdsföreskrifter. De sistnämnda är nödvändiga för att förhindra fortsatt förorening av våra sjöar och vattendrag.

Länsarkitekten och överlantmätaren i Gävleborgs län anför i ett gemensamt yttrande:

Tillämpningen av strandlagen inom länet har huvudsakligen berört endast områden, vilka varit särskilt eftertraktade för sommarstugebebyggelse. Som regel har därför tillämpningen av strandlagen kompletterats med utomplansbestämmelser enligt byggnadslagen över vidare områden i syfte att få byggnadslovsskyldighet införd och närmare kontroll dels beträffande den bebyggelse, som tillkommit efter dispensgivning från strandlagsförbudet och dels beträffande bebyggelse, som tillkommer inom områden belägna i direkt anslutning till strandlagsområdena.

Länsarkitekten i Kopparbergs län framhåller att strandskyddsområdena. oftast är belägna inom områden med utomplansbestämmelser som medför byggnadslovsskyldighet. Härigenom blir kontrollen i de flesta fall tillfredsställande vilket synes vara av viss betydelse.

Överlantmätaren i Kronobergs län uttalar att den omständigheten att strandlagen upphör inom fastställda detaljplaner såsom beträffande grönområden har såvitt bekant icke inneburit några påtagliga nackdelar.

Även överlantmätaren i Göteborgs och Bohus län accepterar gällande undantagsregel med följande motivering:

Anledning synes icke föreligga att föreslå någon ändring i den begränsning i strandlagens lokala tillämpningsområde, som innebär att område som ingår i fastställd general-, stads- eller byggnadsplan samt i vissa avstyckningsplaner icke kan omfattas av strandlagsförordnande. I detta sammanhang bör framhållas, att man vid byggnadsplaneläggning i länet numera i regel icke medtager strandlagsområde i byggnadsplanerna. Genom att lämna dessa områden helt eller delvis utanför planläggningen fortfar strandlagsförbudet att gälla inom de sålunda utelämnade områdena. Härigenom vinnes, att planintressenterna icke kan genom uppsättande av stängsel hindra allemansrättens utövande.

Länsstyrelsen i Jämtlands län ansluter sig till ett av Frösö köpings byggnadsnämnd framlagt förslag att ansökan om dispens från byggnadsförbud enligt strandlagen skall vara åtföljd av ritningar. Nämnden anför:

Strandlagen medför att länsstyrelsen kan avgöra huruvida bebyggelse å ett med strandlagsförbud belagt område må tillåtas eller ej. Däremot medför lagen ej skyldighet att söka byggnadslov eller förete ritningar, såvida utomplansbestämmelser ej fastställts för området. Detta kan medföra att byggnader uppföras, som i tekniskt såväl som estetiskt avseende ej är fullvärdiga eller lämpade i omgivningen. Lagstiftningen synes böra kompletteras med föreskrift om att ansökan om dispens