från naturvårdshåll göras anspråk på andel i de medel, som fritidsnämnden nu disponerar. Det torde i stället vara så att det är angeläget att avsättningarna till friluftsfonden ökas, så att det på anläggningssidan kan hållas jämna steg med utvecklingen på reservatavsättningens område. Utredningen utgår från att fritidsnämnden inom sitt verksamhetsområde tar de initiativ som kan bli aktuella vid ett förverkligande av naturvårdsutredningens förslag. För att erhålla en renodlad gräns mellan verksamhetsområdena torde friluftsfonden icke böra tagas i anspråk för statens kostnader på grund av beslut enligt naturvårdslagen.
Såsom framgått av utredningens synpunkter på naturvårdens grundläggande karaktär och syfte (sid 150) kan ur systematiska synpunkter till naturvård i vidare bemärkelse mycket väl hänföras vattenvård i allmänhet, omfattande bl a skyddet mot föroreningar av såväl de naturliga vattendragen som grundvattnet. Beröringspunkterna mellan naturvården i inskränkt bemärkelse och dessa verksamheter är många och viktiga. Det territoriella skyddet av stränder och skärgårdar ur både kulturell och social synpunkt kan bli meningslöst om man icke samtidigt kan förhindra att vattnet förorenas. Den av utredningen förordade regleringen av grustäkterna i landet måste intimt sammankopplas med grundvattenskyddet. På vattenvårdens område behövs, liksom på naturvårdens, en samverkan mellan naturvetenskaplig, teknisk och juridisk sakkunskap för att åstadkomma rimliga lösningar. Alla verksamheterna är intimt förknippade med den fysiska samhällsplaneringen i stort.
Inom den praktiska vattenvården är det särskilt två organ, som naturvårdsnämnden kommer att få anledning att nära samarbeta med, nämligen väg- och vattenbyggnadsstyrelsens vatten- och avloppsbyrå med dess regionala distriktsingenjörskontor samt den till fiskeristyrelsen anknutna vattenvårdsnämnden och statens vatteninspektion. För närvarande är såväl lagstiftningen på vattenvårdens område som vattenvårdens organisation föremål för översyn inom vattenvårdskommittén. Vid sådant förhållande har naturvårdsutredningen saknat anledning att närmare befatta sig med hithörande frågor. Utredningen vill emellertid framhålla som sin åsikt att släktskapen mellan naturvård och vattenvård är så nära, att man i framtiden bör uppmärksamma varje möjlighet att på lämpligt sätt samordna verksamheterna eller i varje fall underlätta en samverkan mellan dem.
D. Länsstyrelsen som regionalt naturvårdsorgan
Länsstyrelsen kommer enligt utredningens förslag att få betydligt vidgade arbetsuppgifter på naturvårdens område. Länsstyrelsen skall sålunda svara för huvuddelen av inventerings- och planeringsarbetet, de flesta beslut enligt nya naturvårdslagen samt verkställigheten av besluten ända fram till ord-
25