Sida:SOU 1967 28 Tryckfrihet och upphovsrätt.djvu/18

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

16

III. Frågans räckvidd

A. Statligt tryck

På kommitténs uppdrag har förste bibliotekarien vid utrikesdepartementet Ivar Beskow gjort en systematisk bearbetning av offentligt tryck. Bearbetningen, som i huvudsak avser år 1963, är begränsad till statligt tryck. Den omfattar dock även skrifter som har givits ut av akademierna.

Beskow har till grund för systematiken i sin bearbetning lagt en uppräkning av ämnesområden i auktorrättskommitténs betänkande (SOU 1956: 25).

Den första ämnesgruppen är författningar m. m . Hit har Beskow fört även regleringsbreven och vissa andra beslut in casu. Även anvisningar, som enligt Beskow kan uppfattas som rättsligt bindande, har förts hit. Anvisningar, cirkulärsamlingar o. d. från centrala verk utgör en betydande del av dessa skrifter.

Som en andra ämnesgrupp upptar Beskow domar m. m. Här anges vissa av staten utgivna domssamlingar och dessutom sammanställningar av förvaltningsbeslut och av yttranden som anses vägledande för myndigheters praxis sådana som riksdagens ombudsmäns ämbetsberättelser.

En tredje ämnesgrupp är protokoll. Gruppen omfattar i huvudsak riksdagens och allmänna kyrkomötets protokoll med bihang och register.

Den fjärde gruppen är berättelser. Den består av verksamhetsberättelser från förvaltningsmyndigheter, forskningsinstitutioner, vårdinrättningar, undervisningsanstalter m. m., revisionsberättelser osv.

Den femte gruppen av publikationer är betänkanden. En huvudgrupp är statens offentliga utredningar. I övrigt har medtagits vissa departementspromemorior som publicerats såsom bilagor till propositioner, vidare utredningar och undersökningar gjorda av centrala och regionala förvaltningsmyndigheter m. m.

Som en sjätte grupp tar Beskow upp utlåtanden. Vad som avses här är huvudsakligen remissyttranden vilka tryckts såsom delar av offentliga utredningar eller såsom bilagor till propositioner eller utskottsutlåtanden.

Den sjunde gruppen benämnes statistik. Här redovisas hela den av statistiska centralbyrån och andra centrala myndigheter utgivna officiella statistiken och vissa fristående statistiska undersökningar. Beskow nämner dock att han har fört vissa fördjupade bearbetningar av statistiskt material till gruppen vetenskapliga publikationer.

Till en åttonde grupp har Beskow fört matriklar, dvs. förteckningar, ofta periodiska, över personalen vid ett verk eller en myndighet, eleverna vid en läroanstalt m. m . Som matriklar har Beskow också klassificerat förteckningar över vissa kategorier av djur, t. ex. Riksstambok över avelssvin, och över döda ting, t. ex. Sveriges skeppslista.

Den nionde gruppen benämner Beskow anvisningar. Tanken synes ha varit att hit föra sådana anvisningar som inte är bindande utan mera innefattar råd och vägledning för myndigheter eller allmänheten. I huvudsak är det fråga om centrala förvaltningsmyndigheters anvisningar av typen anvisningar angående skydd mot yrkesfara vid dykeriarbete samt socialstyrelsens råd och anvisningar i socialvårdsfrågor. Gränsen mot gruppen författningar synes dock icke vara skarp.

Till en tionde grupp, information, har Beskow fört skrifter, som främst har till uppgift att sprida upplysning, vare sig adressaten är den stora allmänheten eller myndigheten underställda organ eller tjänstemän. Även här finns åtskilliga publikationer som har givits ut av centrala förvaltningsmyndigheter, däribland reklambroschyrer från postverket och statens järnvägar. En annan kategori är smärre skrifter från statliga forsknings-