Sida:SOU 1967 28 Tryckfrihet och upphovsrätt.djvu/19

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
17

institutioner. Även Svenska institutets skrifter för utländsk publik har upptagits här.

Till den elfte gruppen, handböcker, har förts »kvalitativt tyngre vägande och kvantitativt ofta mer omfattande» skrifter. Några exempel: Meteorologi för krigsmakten, Allmän musiklära, Rättskunskap för posttjänstemän, Hur man väljer och använder potatisupptagare, Kost och karies, statsliggaren, Sociala meddelanden, Handbok i oljeeldning för fastighetsuppvärmning, Pris- och kartellfrågor, Offentliga dokument m. m. rörande viktigare svenska utrikespolitiska frågor 1962.

Vissa militära instruktionsböcker av större allmänt intresse har redovisats bland handböckerna. I övrigt har de förts till en särskild grupp. Beskow har icke strävat efter att göra redovisningen fullständig.

Som den trettonde gruppen har upptagits personaltidskrifter.

Den fjortonde gruppen består av vetenskapliga publikationer. Här finns åtskilliga arbeten utgivna av universitet, högskolor och statliga forskningsinstitutioner sådana som landsmålsarkiven i Lund och Uppsala, statens råd för byggnadsforskning och Sveriges geologiska undersökning. Hit har också förts expertutlåtanden som har fogats till kommittébetänkanden. Den femtonde gruppen, jubileumsskrifter m. m ., omfattar ett tiotal skrifter, till största delen utgivna av undervisningsanstalter.

Som en sextonde grupp tar Beskow upp kartor och sjökort. Hit hör den ekonomiska kartan, den topografiska kartan, geologiska kartor, flygplatskartor och sjökort. Beskow har särskilt anmärkt att telestyrelsen har anmält intresse för att få kartmaterialet i telefonkatalogerna skyddat.

Den sjuttonde gruppen, tidtabeller, omfattar endast vissa av postverket och statens järnvägar utgivna tabeller. Beskow anmärker att tidtabellen Sveriges kommunikationer, officiell tidtabell för Sveriges järnvägar, utges av ett aktiebolag.

Till den adertonde gruppen, kataloger, hör musei-, utställnings-, bok- och bibliotekskataloger, postgiro- och rikstelefonkatalogen m. m.

Som de nittonde och tjugonde grupperna har upptagits studiehandböcker och timplaner, vari innefattas föreläsningskataloger o. d . för universitet och högskolor.

Till en avslutande tjugoförsta grupp har Beskow fört översättningar. Motivet härtill är att översättaren enligt URL åtnjuter skydd för själva översättningen. Till denna grupp har Beskow fört endast översättningar av skrift som har utgivits även på svenska eller där en på svenska upprättad handling finns. Övriga på utländskt språk utgivna publikationer har redovisats endast på sin plats i systematiken i övrigt.

B. Statlig utgivning av läroböcker

Inom skolöverstyrelsen har man, efter sammanslagningen med överstyrelsen för yrkesutbildning, inrättat en arbetsenhet som under namnet SÖ-förlaget bl. a . ger ut läroböcker för det nya gymnasiet i konkurrens med enskilda förlag. En redogörelse för denna verksamhet lämnas i en bilaga till det i nästa avsnitt omtalade betänkandet Statlig publicering. Planer finns också på att i någon form genom statliga insatser främja eller ombesörja utgivning av akademisk kurslitteratur; frågan härom utreds för närvarande av en inom universitetskanslersämbetet tillsatt expertgrupp, kommittén för akademisk kurslitteratur. Frågan om produktion av läroböcker och andra pedagogiska hjälpmedel för undervisningsväsendet överhuvudtaget utreds av läromedelsutredningen (se 1967 års riksdagsberättelse E:50). En av utredningens uppgifter är att utreda frågan om inrättande av ett