32
- ett litterärt verk att låta uppläsa verket offentligt (art. 11 ter).
- Ensamrätt för upphovsmannen att låta bearbeta, arrangera eller på annat sätt omforma verket (art. 12).
- Ensamrätt att inspela musikaliskt verk på anordning, genom vilken det kan återges mekaniskt, och att offentligt utföra verket med sådan anordning (art. 13 första stycket).
- Ensamrätt att återge och offentligt framföra verk genom film och att sprida det filmade verket (art. 14).
- Skyddstiden. Skyddet varar som regel under upphovsmannens livstid och femtio år efter hans död; särskilda regler gäller för vissa verk, bl.a, sådana som offentliggörs anonymt eller under pseudonym (art. 7).
Beträffande de under 6) och 9) angivna rättigheterna gäller att den nationella lagen kan uppställa villkor för utövandet. Detta innebär i praktiken att ensamrätten här kan ersättas med en rätt till ersättning (tvångslicens).
Av vad som tidigare anförts framgår att handlingar, som har upprättats hos myndighet, för närvarande enligt 9 § URL inte är föremål för upphovsrätt. Från denna regel görs undantag bara för vissa officiella kartor. Regeln i 9 § URL gäller inte bara den i upphovsrätten ingående förfoganderätten utan även upphovsrättens ideella moment. En viss brist på överensstämmelse synes i detta avseende föreligga mellan URL och den bestämmelse i Bernkonventionen som tar upp skyddet mot förvanskningar m. m. som en av minimirättigheterna (se under 2 i uppräkningen). Kommittén föreslår nu att upphovsrätt skall gälla för flera typer av handlingar som för närvarande är lämnade utan sådant skydd. URL kommer därigenom att bättre än nu stämma överens med Bernkonventionen.
Kommittén har i sina allmänna överväganden hävdat uppfattningen att ensamrätten för upphovsman att föranstalta om samling av tal m. m. för närvarande gäller utan hinder av regeln i 9 § URL om att de hos myndigheterna upprättade handlingarna inte är föremål för upphovsrätt. Härvidlag innebär förslaget inte någon ändring.
De under 3)—10) i förteckningen angivna sätten att utnyttja ett verk torde icke i något fall äventyras av vad kommittén föreslår. Skulle dessa rättigheter i något fall bli aktuella beträffande handling som har upprättats inom en myndighet, torde enligt kommitténs förslag upphovsrätt kunna göras gällande.
Inför konferensen i Stockholm år 1967 har utarbetats ett förslag till revision av vissa stadganden i Bernkonventionen. Förslaget grundar sig på ett omfattande arbete i vilket många experter från skilda unionsländer och från unionens permanenta sekretariat har medverkat. I sitt slutliga skick har förslaget utformats av den svenska regeringen med bistånd av sekretariatet. Förslaget innebär vissa förstärkningar av minimirättigheterna.
Skyddet för upphovsrättens ideella moment (se under 2 i förteckningen) stärks genom att det blir obligatoriskt även efter upphovsmannens död intill skyddstidens utgång.
Av det föregående framgår, att den nuvarande konventionstexten inte tillägger upphovsman ett generellt skydd mot mångfaldigande av hans verk. Bortsett från de i konventionen angivna fallen (se t. ex. de under 4 och 9 i förteckningen omnämnda bestämmelserna) är upphovsmän enligt härskande uppfattning hänvisade till det skydd som tillkommer dem på grund av principen om nationell behandling. Enligt vad auktorrättskommittén nämnde i sitt betänkande (SOU 1956: 25 s. 92) åtnjuter unionsländernas