Sida:Stockholm, Del 3 (Elers 1801).pdf/313

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
305


fritt besöka alla Städer och lofgifna Hamnar i Norrlanden, och att der handla med Borgare, men icke med Bönder. (Privil. d. 10 Mart. 1636).

Sedan Uppstäderne 1636 fått tillstånd, att nyttja Stockholms frimarknad om Michaëlis tid; skulle Stockholms Borgare ock hafva rätt och frihet, till köpande och säljande i Uppstädernes marknader. (Ö. br. d. 28 Jan. 1637). Julmarknaden i Stockholm, är Staden ensamt förbehållen.

Skärkarlarne var genomfarten i Stockholm in i Mälaren tillåten; men då klagomål anfördes, att denna frihet missbrukades till oloflig handel, blef denna genomfart för dem tillstängd och förbuden. I stället förordnades, att Skärkarlar och Ålänningar, skulle stanna, Östan ut vid Stockholm och taga hamn, antingen vid vanliga bron, eller vid Östermalm, och de som kommo från Mälaren, att handla med Skärkarlarne, skulle lägga till vid munkbron och Västra malmen. Till den ändan skulle på Norremalm, å båda sidor om berget, vid sjön, blifva goda broar och hamnar; och vägar göras genom Brunkeberg, att allmogen kunde komma till hvarannan. Denna Handel skulle för dem vara tillåten, ifrån d. 1 Aug. till den 29 Sep. årligen. (Stockh. d. 28 Junii 1642).

Öfver Finnarnes liggedagar i Stockholm ifrån d. 1 Aug. till den sista Octob. och att under samma tid, få handla med allmogen; besvärade sig Stockholms Borgerskap; men som denna rättighet blifvit dem förlänt, i stället för den Seglation, dem förut varit i Mälaren tillåten; och Michaels Messomarknad vore inrättad, Finland, Norrland och Uppstäderne till förmån; så kunde derutinnan ingen ändring beviljas. (Resol. d. 11 Jul. 1660).

Det var förut stadgat, om handelns ordenteliga födelning eller classificering i Stockholm; då

 3. Bandet.om
U