Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/10

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
4
SVEN NILSSON.

framför hvilka går en man med lyftadt svärd och förer fångar med bakbundna händer; framför dessa, på 8:de stenen, musikanter som blåsa i krumböjda stridslurar, alldeles af samma form som de, hvilka vi ännu stundom träffa i torfmossarne i södra Skåne, och hvaraf en är afbildad i Bronsåldern 2:dra uppl., pl. 4 fig. 50. Framför musikanterna går en man, som i den lyftade handen håller ett rutformigt föremål[1]. Framför denna se vi figuren af en man med vid klädnad, tillbunden och förkortad medelst en gördel, och efter benens ställning synes tecknaren hafva velat framställa honom dansande, hvilket äfven kan antyda Orientens sed att fira sina segrar. Framom denna stå två män, som synas slå på något musikaliskt instrument, sannolikt ett tympanon. Men en olika tolkning af dessa figurer anser jag icke kunna inverka på tydningen af hufvudföremålen.

Kasta vi nu en blick på den nedersta raden af samma sten (n:o 8), så se vi åter krigsfångarna, med bakbundna händer, af svärdbärande män föras ut ur omstängda rum, sannolikt fängelser, som här föreställas under form af ett liggande omega O, för att offras öfver offerkärlet, som står midt på stenen och är omgifvet af samma 8 figurer, som vi sågo nederst på 7:de stenen, 4 på hvardera sidan och alla vända mot offerkärlet. Vi hafva ansett oss böra förklara dessa figurer vara offerprester, klädda i fotsida mantlar med hängande ärmar och med ett slags hufvudbonad, som bildar en spets fram öfver pannan.

Att de semitiska folken, likasom efter dem Kimbrerna, offrade krigsfångar åt sina gudar, veta vi af historien.

Sedan nu nästan alla figurerna i Kiviksmonumentet blifvit förklarade, anser jag mig åter böra fästa läsarens uppmärksamhet derpå, att de blifvit lästa från höger till venster och att de måste läsas i denna rigtning, om de skola förstås, och att äfven detta ej blott är ett bevis för deras feniciska ursprung, utan äfven att denna minnesvård blifvit bygd af ett feniciskt folk, som i denna trakt af Skåne varit samladt i ett större antal och der i

  1. Holmberg, Hällristn., pl. 25 & 26, fig. 72, har tecknat en karl med ett dylikt föremål i den lyftade handen. Han menar, att det varit en liten sköld, men detta synes ej rätt sannolikt. Se dock Holmb. 16 & 17, fig. 46, der de verkligen synas betyda sköldar. Samma man se vi nederst på 7:de stenen, der han står med utsträckta armar framför en rad af åtta figurer, som vi skola visa vara prester.