Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/132

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
102
MÖTET I GÖTEBORG, JUNI 1875.

Onsdagen den 16 Juni kl. 10 f. m. fortsattes öfverläggningarna. Först föredrogs den sedan första dagen uppskjutna andra frågan:

Hvilket sammanhang kunna de å våra hällristningar afbildade fartygen, i afseende å formen anses ega med dem som i forntiden begagnades af de vid Medelhafvet boende folken?

Professor Nilsson: Det kan i anseende till min höga ålder synas djerft af mig att här i min lilla afhandling om fenicernas kolonier[1] hafva framstält satser, som icke gillas af de fleste bland fornforskarne, men det har alltid varit min vana att, när jag blifvit öfvertygad om sanningen af en vetenskaplig upptäckt, har jag framlagt densamma för allmänheten, på det att han måtte blifva granskad af forskare, som hafva större lärdom och skarpsinnighet än jag, och att han sålunda måtte blifva från alla sidor bedömd och ett allmänt antagligt resultat slutligen vinnas. Så var det, när jag för fyrtio år sedan först vågade framlägga den sats, att Skandinaviens första inbyggare varit vildar, och att de tillslagna flintor, vi finna i jorden, voro deras redskap och vapen.[2] Somliga vände då detta till åtlöje, andra blefvo på fullt allvar onda på mig, derföre att jag vågat säga, att deras förfäder varit vildar, hvilket de ansågo såsom något alldeles förskräckligt. Småningom lugnade de sig likväl, och numera är det allmänt antaget att, sedan menniskorna spridt sig öfver jorden, voro de öfver allt vildar, till dess de småningom förbättrades af bildningen, som sedermera framskridit i den mån samfärdseln mellan folken tilltagit.

Så kom ett nytt stadium i forskningen, framkalladt af de många bronsarbeten, som hittades i jorden. Då uppstod den frågan, huruvida dessa arbeten voro utifrån införda i vårt land, eller om de voro bildade af samma invånare, som förut nyttjat redskap och vapen af sten. Af samma orsak, som man förut

  1. Såsom redan sid. 79 är nämndt, hade exemplar af professor Nilssons i början af detta band intagna afhandling »Spår af feniciska kolonier i Skandinavien» blifvit å mötets första dag bland de närvarande utdelad.
  2. Jag kom till detta resultat genom att jemföra våra tillslagna flintor med dylika som varit begagnade eller ännu begagnas af folkslag, som stå på den lägsta bildningsgraden. Härigenom uppkom den komparativa etnografien.