Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/147

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
117
ONSDAGEN DEN 16 JUNI. ANDRA FRÅGAN.

vattnet. De visa en helt annan karakter än de äldre hällristningarna, och ehuru man i fjol vid kongressen påstod, att de äro från bronsåldern, så vågar jag dock bestrida detta. De äro mycket konstmässigt utförda; på de der aftecknade skeppen se vi drakhufvuden och i allmänhet former, som tillhöra en mycket senare tid än bronsåldern, till hvilken de således icke kunna hänföras. Äfven i Jemtland finnas hällristningar, som ej kunna räknas till bronsåldern.


Rektor Bruzelius: Jag vill endast göra den anmärkningen, att på mynten finnas två olika fartygsformer, såsom förhållandet äfven är på hällristningarna. Dessutom vill jag blott tillägga, att öfver fartygen finnas hornfigurer, hvilka, liksom spiralerna, äfven häntyda på ett orientaliskt ursprung.


Doktor Carlo Landberg: D:r Montelius är, tror jag, den förste som satt bronsålderns början så långt tillbaka som till år 1000 före Kr. Annars har man ansett, att den börjat omkring år 700 eller 800 före Kr.; men jag tror, att han har fullt rätt uti sin åsigt. Jag tror också, att vi i saken äro ense med hvarandra, ty då han säger, att denna tidsbestämning blott är approximativ och således låtit jemka med sig, så kan jag också låta jemka med mig och säga, att fenicerna möjligen började sina handelsfärder mycket förrän år 1200 före Kr. Man har antagit detta årtal, emedan man ansett, att dessa färder börjat efter det hegemonien i landet öfvergått från Sidon till Tyrus. — D:r Montelius har vidare påstått mig hafva sagt, att, emedan det finnes så mycket bronssaker i Fenicien, har bronsen kommit derfrån hit; man borde deremot jemföra bronsen på de båda ställena. Om jag sagt, att det finnes en mängd bronssaker i Fenicien, så följer väl ej deraf, att bronsen blifvit införd af detta lands invånare till Norden. Jag tror, att det är mycket möjligt, emedan fenicerna drefvo en så vidsträckt handel. Innan de begåfvo sig vester ut, drefvo de emellertid handel åt norr, till Svarta Hafvet, och således är det äfven möjligt, att bronsen kommit till oss på den vägen. — För öfrigt vill jag blott tilllägga, att direktör Södlings uppgift icke synes mig vara bevisande för något feniciskt inflytande; det ifrågavarande instrumentet kan mycket väl hafva kommit hit genom transitohandeln.