Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/150

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
120
MÖTET I GÖTEBORG, JUNI 1875.

endast genom ett jemnbredt streck, utan att hufvudet särskildt är betecknadt. Då nu i denna serie fartygen öfverallt äro lika, så ligger väl deruti en sannolikhet för att äfven de föremål, som hafva menniskobilder utan särskildt betecknade hufvuden, äro fartyg. Dertill kommer, att vissa amerikanska folk bruka afbilda sina fartyg med besättningar utan särskildt synliga hufvuden, och på samma sätt kunde väl äfven hos oss tillgått. Intendenten Malm förevisade en teckning af en släde med häck, och det är mycket sant, att det finnes ganska stor likhet mellan denna och åtskilliga bilder från hällristningarna, men vi skola icke glömma bort, att dessa horizontela linier, som äro nödvändiga för häcken, på hällristningsfartygen aldrig förekomma.

Herr Mandelgren framlade några teckningar af de bekanta hällristningarna i Norrland. De äro temligen olika dem i vestra och södra Sverige, och det är äfven svårt att afgöra, huruvida de tillhöra samma tid eller icke. Frågan härom borde egentligen hafva behandlats i sammanhang med det första öfverläggningsämnet, men då diskussionen afbröts, innan man hann dit, så bör deri orsaken sökas, hvarföre den då icke förekom. Dessa ristningar må för öfrigt hafva tillhört samma tid som de i vestra Sverige eller ej, så hafva vi dock rätt att beträffande den nu föreliggande frågan lemna dem helt och hållet å sido.

Amanuensen Eichhorn har talat om färgförhållandena, och jag tror, att han derigenom berört en mycket vigtig fråga, men jag tror icke, att vi böra taga denna fråga i betraktande nu, ty om det också skulle visa sig, att färgsinnet i Norden i den historiska tiden har mycken likhet med det orientaliska, så torde det vara något vågadt att sätta detta förhållande i sammanhang med nu förevarande fråga, då man ju känner nästan intet om färgsinnet i Norden för längre tid tillbaka än på sin höjd 1000 år, under det att deremot dessa hällristningar äro ungefär 2000 år gamla. Denna likhet i färg kan bero på det ena eller andra förhållandet, men då vi icke veta, huru långt tillbaka i tiden denna likhet går, så tror jag det vara rådligast att nu lemna hela saken å sido. Det är möjligt, att i afseende på färger och äfven beträffande fartygsformer en likhet kan uppvisas mellan företeelserna i Norden och i Orienten, men det återstår att visa, huruvida den beror på ett omedelbart