Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/16

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
10
SVEN NILSSON.

der framställas icke passa för ett nordiskt klimat helst vintertiden, och dessutom hade jag bort kunna inse, att de fartyg som der afbildas äro af samma typ, som de hvilka förekomma på Kiviksmonumentet och Villfara-stenen, hvilka minnesmärken jag länge sedan räknat till bronsåldern, som är vida skild från vikingatiden.

Att alla våra hällristningar tillhöra denna ålder har sedan genom riksantiqvarien Hildebrand blifvit påtagligt ådagalagdt. Af fabrikören v. Schmalensee i Norrköping hade han fått anvisning på hällristningar vid Ekensberg i Eneby socken, der jemte skeppsfigurer äfven förekommo figurer af vapen: svärd och sköldar, som fullkomligt likna samma slags vapen af brons och således bevisande, likasom stridsyxorna på Kiviksstenen, att de tillhöra bronsåldern. Sedan denna öfvertygelse blifvit allmän, att hällristningarna tillhöra bronsåldern, hvilken jag länge ansett vara af fenicisk upprinnelse, har jag börjat blifva uppmärksam på de der förekommande fartygsformerna, isynnerhet sedan professor Otto Torell fästat min uppmärksamhet derpå, att hällristningarnas skepp icke hafva den minsta likhet med Svionernas skepp, hos Tacitus. Detta gaf mig anledning att företaga närmare undersökning af dem för att omsider bestämma, till vilket folk de hört. Men för att bestämma detta var det vigtigt att först få afgjordt, till hvilken tidsålder de höra, för att jemföra dem med skepp som tillhöra samma tidsålder hos andra folk.

Att de likasom alla hällristningsfigurer tillhöra bronsåldern hafva vi redan nämnt såsom allmänt antaget; vi böra derför söka bestämma, till hvilken tid bronsåldern här i Sverige anses hafva hört. Enligt doktor Montelius’ i flere afseenden förträffliga handbok i arkeologien: Om lifvet i Sverige under hednatiden (Stockholm 1873, sid. 28), började bronsåldern här i Norden för omkring 3000 år sedan, det vill säga kring 1000 år före början af vår tideräkning, och slutade ungefär vid Kristi födelse. Dessa tidsbestämmelser anser jag vara bäst att antaga, dock med den erinran att, då fråga är om så uråldriga tilldragelser, kan det ej noga bestämmas, om de skett ett eller annat århundrade förr eller senare. Som sannolikast torde man således kunna antaga att under det årtusende som närmast föregick Kristi födelse, eller kanhända ett eller annat århundrade under det föregående