Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/240

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
210
MÖTET I STRENGNÄS, AUGUSTI 1877.

handlingarna äro troligen äfven der uppbrunna. Enligt folksägnen anses båda kyrkorna hafva tillkommit i början af 1100 talet. Hvad som derom skulle kunna gifva bestämdt vittnesbörd vore grafmonumenten, men det äldsta som finnes i Kjula är från år 1418 öfver en der tjenstgörande prestman Sven Olofsson.

Jag är således öfvertygad om att dessa kyrkor, och kanske äfven Jäders kyrka, äro bland de äldsta uti landskapet. Derför talar ännu en sak, nämligen att kring den numera urtappade Kafjärden låg ett mycket rikt och fruktbart land, der många kyrkor tidigt uppstodo. Det har gått en sägen om, att Olof den helige farit fram denna väg; den har nämligen utgjort en del af en stråkväg, som fortsatts ända ned åt Bråviken. Några andra bevis än dem jag redan anfört, har jag ej att tillägga, ty byggnadsstilen är alldeles lik alla sådana kyrkors.


Amanuensen Eichhorn: Jag tror i motsats till den föregående talaren, att några säkra bevis för en byggnads ålder, utom dem man kan hemta från stilen, icke gifvas. Alla dokumentuppgifter, som kunna finnas om en byggnads ålder, äro mycket bra att samla och uppteckna, men de kunna sällan bevisa, att den byggnad jag har för ögonen är densamma som den, hvarom handlingarna tala. Sägner äro ännu mindre att lita på, och äfven mera allmänna slutledningar duga i det fallet föga. De kunna styrka ett faktum, som man har till en viss grad bevisat på annat sätt, men i sig sjelfva äro de intet bevis. Således tror jag icke, att något annat sätt finnes att bevisa en byggnads ålder, än att konsthistoriskt och arkeologiskt göra det.

Bland gamla kyrkor i Södermanland hafva vi Munsö kyrka, som är en rundkyrka och härstammar från den äldre romanska stilen. Vidare kan man anföra Botkyrka, der den bekanta runristade grafstenen funnits, som tillhör 1100-talet.[1] För öfrigt tror jag icke, att vi hafva några särdeles gamla kyrkor att omtala här i Södermanland, ty detta landskap har öfver hufvud tillhört den mest odlade bygden i Sverige, och i sådana bygder är det som de gamla kyrkorna först stryka med. Det är nämligen tydligt, att behofvet af bättre och nyare byggnader mest gör sig gällande i rika bygder, hvadan der de gamla först

  1. Afbildad i »Sveriges historia», 1:a delen, sid. 366.