Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/246

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
216
MÖTET I STRENGNÄS, AUGUSTI 1877.

behöfver tveka om tillförlitligheten af den utredning af förhållandena som blifvit gjord. Denna utredning är lemnad af Brunius och är alldeles enig med hvad den föregående talaren anförde. Jag ber att till hvad han sade endast få foga några få data, som göra tydligt att vi hafva för oss en romanisk byggnad tillkommen vid olika tider, men dock så att man har qvar spår af den ursprungliga anläggningen. Den gamla kyrkan började uppföras på 1100-talet och invigdes är 1291, hvaraf dock icke följer att hela kyrkan då var färdig.

(Talaren gaf derefter en öfversigt af kyrkans byggnadshistoria och de särskilda byggnadsdelarnes ålder. Då de planer och teckningar, hvartill han härunder hänvisade, ej kunna här meddelas, är det ej heller möjligt att återgifva det sakrika anförandet.)


Domprosten Strömberg: Jag är synnerligen tacksam för den särdeles klara ledning vi fått af den siste talaren för bedömandet af domkyrkans ursprungliga stil samt de ändringar, hvilka hon sedermera undergått, och hvilka icke alltid varit så särdeles lyckade. Jag vill dock hemställa till den ärade talaren, huruvida det stämmer tillsamman med bibehållandet af basilika-formen, att den vestra tillbyggnaden eller tornet, såsom riktigt nämndes, tillkommit under tidsrummet 1420—44, ty först sedermera, eller åtminstone ett decennium derefter, började tillbyggandet österut af det nuvarande stora koret. Kan man nu tänka sig, att en sådan förändring af basilika-formen skett på 1400-talet, att en tornbyggnad blifvit tillsatt till en förutvarande basilika? Jag finner häruti något som åtminstone för mig icke är fullt klart.


Amanuensen Eichhorn: Det är, så vidt jag vet, förhållandet med nästan samtliga våra domkyrkor, att de fått en sådan tillbyggnad af torn med åtföljande sidobyggnader, som icke ingått i den ursprungliga planen. Så är förhållandet med Vesterås domkyrka, der man vet, att tornbyggnaden tillkommit mycket sent, och så är äfven förhållandet med Åbo domkyrka, som också från början var en romanisk byggnad. Det är klart, att man önskade uppföra torn på sådana stora byggnader, sedan man börjat få klart för sig, att torn behöfdes. Det finnes