Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/247

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
217
ONSDAGEN DEN 22 AUGUSTI. FEMTE FRÅGAN.

deremot nästan ingen enda af våra gamla kyrkor, som från början haft torn, om jag undantager de gotländska kyrkorna. Hvad åter beträffar svårigheten att anlägga en tornbyggnad utanför en basilika, så finner jag den icke så särdeles stor; frågan om stilenlighet var nämligen något som icke förekom under medeltiden, utan behöfde man ett torn, så bygde man ett sådant. Den enda svårigheten torde hafva varit den, att belysningen i kyrkan skadades, så vida man haft belysning från vester förut. Detta kunde emellertid hjelpas genom att vidga fönsteröppningarna, och det är äfven något, som jag tror att man gjort. Emellertid är det ännu i dag ett faktum, att långhuset i Strengnäs domkyrka är jemförelsevis mörkt; jag vill alldeles lemna derhän frågan om der funnits öfverbelysning, men klart är att ett midtskepp, som långt efter sedan den ursprungliga planen uppgjordes förses med sidoskepp, måste blifva mörkt. Jag tror således icke, att man i tornbyggnaden skall kunna se någon svårighet för antagandet af den ursprungliga basilika-formen. Man känner bestämdt tiden för dess uppkomst, ehuru det ej är visst, huruvida flere sidobyggnader då funnos vid den gamla basilikan; troligt är dock, att några sådana funnos.


Biskop Annerstedt: Jag ber först och främst att få till den siste talaren framställa en tacksägelse för hans sakrika och upplysande föredrag. I det första föredraget nämndes, att den så kallade nya sakristian sannolikt vore äldre än den gamla; och jag vill tillägga, att det är uppenbart att så är deraf, att ett fönster i koret på norra sidan tydligen är tillmuradt. Hvad beträffar frågan, huruvida kyrkan haft öfverbelysning, så är det märkvärdigt att gifva akt på de spår af fönster, som finnas på murarne öfver midthvalfvet. De äro icke lika till höjd och storlek, men de förtjena undersökas af sakkunniga personer, på det man må kunna bedöma, huru denna del af kyrkan sett ut vid hennes första byggande.


Domprosten Strömberg: Med anledning af det herr Ordföranden nu yttrat, vill jag erinra de herrar, som haft tillfälle att se Åbo domkyrka, om huruledes der, så vidt jag tycker mig minnas från mitt korta besök derstädes i fjol, den belysning, som i den öfre muren är anbragt, går genom fönster, som endast