Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/249

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
219
ONSDAGEN DEN 22 AUGUSTI. SJETTE OCH SJUNDE FRÅGORNA.

nämligen löften om aflat. Så vunnos medel till kyrkans fullbordande af en biskop Anund, som också öfverlefde invigningen och den olycka som träffade det nya templet, hvilket på sjelfva invigningsdagen afbrann (år 1291).




Derefter föredrogs den sjette frågan:

Hvilka källor i Södermanland äro kända såsom offerkällor?

Då ingen med anledning häraf begärde ordet, öfvergick man till behandling af den sjunde frågan:

Hafva under de sista åren någon ny erfarenhet vunnits eller några nya åsigter gjort sig gällande i fråga om gemensamma vetenskapliga färder för fornforskning i vårt land?

Doktor Montelius: Jag torde först få nämna, hvad meningen är med dessa gemensamma vetenskapliga färder, då några af de närvarande möjligen icke ega närmare kännedom derom. Man har nämligen tänkt sig, att det vore nyttigt för vinnande af en närmare kännedom om alla de olika slagen af fornminnen att undersöka vissa delar af landet på det sätt, att samtidigt en konsthistoriker, en fornforskare, en språkforskare, en tecknare och en man intresserad för skriftliga urkunder m. fl., det vill säga en expedition af fem till sex personer, hvar och en representerande en särskild gren af det ifrågavarande forskningsområdet, afginge till den landsdel, som borde undersökas, och der arbetade tillsammans under en längre eller kortare tid. Man har förestält sig, att derigenom skulle vinnas större fördelar, än om hvar och en af dessa män arbetade för sig. Frågan har ock varit före vid åtminstone ett föregående möte, nämligen det i Visby — jag deltog icke deri, men känner af referaten[1] hvad som der yttrades — samt var uppförd på programmet för mötet i Göteborg, ehuru den då af brist på tid icke kom under öfverläggning, utan uppsköts till följande möte. Jag tror det vara särdeles lyckligt att frågan nu kommit före, emedan vi hafva glädjen att se ibland oss en man, som deltagit uti sådana färder i Finland. Herr magister Aspelin, som här är närvarande, har nämligen tagit del uti båda de färder af liknande art, som

  1. I andra bandets andra häfte af denna tidskrift, sid. 98—106.