Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/259

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
229
ONSDAGEN DEN 22 AUGUSTI. NORDSTRÖMS FÖREDRAG.

de uppgifter, som kunna komma att insändas, och hvarigenom sannolikt ljus kommer att blifva spridt öfver dessa företeelser.


Med anledning af detta föredrag yttrade kyrkoherden Ljungström: Jag vill nämna att, då jag var barn och bodde inom Vartofta härad, roade vi oss med att rita sådana figurer, hvilka kallades Troja, men hvarken då eller sedermera har jag varit i tillfälle att höra orsaken till denna benämning. Eftersom det sades vara af vigt att få veta, om dylika stensättningar låge nära kyrkor, så ber jag få nämna, att nordvest om Vånga kyrka och helt nära densamma är en sådan Trojenborg utlagd på marken af kullersten så stora som barnhufvuden. Jag har flere gånger frågat efter ursprunget till denna labyrint, men ej kunnat få någon annan upplysning än att den vore mycket gammal.


Lektor Kumlin: Den meddelade upplysningen, att dessa stensättningar skulle bära benämningen Trojenborg eller Troja, gifver mig anledning att påpeka den s. k. Ludus Trojæ, som omtalas af Virgilius. Den var af samma slag som senare tiders karuseller eller torneringar och bestod af hvarjehanda konstiga ridningar, hvilka jag kan tänka mig hade någon likhet med de figurer, som dessa labyrinter bilda. Denna lek anses hafva intet att göra med staden Troja, — namnet skulle hafva ett annat ursprung, — fastän Virgilius säger, att Ludus Trojæ infördes till Italien af Ascanius. Den aflystes under Augusti tid, till följd deraf att en förnäm yngling dervid skadat sig.


Herr Schmidt: I närheten af Nyköping finnes en sådan labyrint, men jag har aldrig hört namnet Trojenborg derpå, ej heller ligger den närmare kyrkan än 18 mil.


Herr Friberg: För 20 år sedan var jag i tillfälle att se två sådana labyrinter i närheten af Horns kyrka i Vestergötland; ingången var från söder. Jag hörde äfven personer påstå, att den föregående kyrkoherdens söner hade till häst färdats uti dem.


Lektor Kumlin: Jag ber att få upplysa att, då jag på 1820-talet vistades vid Kungsör, så hörde jag berättas, att drottning Kristina skulle hafva ridit i den der befintliga labyrinten.