Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/271

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
241
ONSD. DEN 22 AUGUSTI. FÖRSTA O. ANDRA FRÅG. (TILLÄGG).

häfder börja. För att få öfversigt af förhållandena, torde det vara bäst att göra anteckningar om fynden på en karta öfver en viss mindre trakt, ty derigenom kan man utan besvär få en öfverblick, som icke utan stor tankeansträngning kunde på annat sätt erhållas.


Pastor Wahlfisk: Den första frågan har doktor Montelius besvarat så, att nästan intet är att tillägga. Jag har dock ansett mig böra lemna en öfversigt af vår utställning och söka sammanföra uppgifterna om fynden från olika härad. Häraf bekräftar sig till fullo hvad doktor Montelius yttrade, nämligen att Oppunda härad är det ojemförligt rikaste på stensaker. Enligt min öfversigt har detta härad ensamt omkring 600 nummer, då de härad, som komma dernäst äro Åkers härad med 50, Öster-Rekarne med 52, Rönö härad med 50 stensaker o. s. v.




Lektor Wiberg gjorde derefter följande tillägg till hvad som yttrats om den andra frågan (sid. 198 och följ.): Jag ber blott att med anledning af upplysningar, som jag sedan i förgår erhållit, få göra ett tillägg till hvad som då yttrades om domareringarnes bestämmelse. Vid det tillfälle, då denna fråga var föremål för diskussion, framstäldes af doktor Montelius den önskan, att man måtte uppmärksamma, om icke vid domareringarne också funnes älfvastenar. Jag instämde i samma önskan och fick dagen derpå en vigtig upplysning, som jag önskar att få på något sätt bilägga till den då förda diskussionen. Det skall nämligen, enligt en af en Föreningens ledamot till mig lemnad uppgift, finnas en märkvärdig domarering vid Låsta gård i Strengnäs socken, 34 mil från staden. Den har också älfvastenar och det märkvärdigt nog af den form, som jag anser såsom den första och förnämsta, nämligen den med skålformiga fördjupningar. Deras antal skall vara icke obetydligt, och de skola finnas så nära som två bösshäll från sjelfva ringen. För öfrigt finnes vid Frödins lada nära Låsta också en offerplats; der finnes en kubisk sten, som man betraktar såsom en offersten och rundt omkring äro stensättningar belägna, hvarjemte på begge ställena ett betydligt antal grafhögar ligga.