Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/31

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
25
SPÅR EFTER FENICISKA KOLONIER I SKANDINAVIEN.

eller efter dessa skånska, men jag är säker att samma modell legat till grund för dem, och att denna modell funnits i templen i Fenicien, förr än skålvagnarna tillverkades i Jerusalem, och att således äfven dessa hos oss påträffade skålvagnar bevisa, att den från Tyrus utgående Baalskulten spridt sig ända till vår Nord. Jag är ännu fullkomligt af samma öfvertygelse och inser ej, huru den skall kunna vederläggas.

Äfven har i samma trakt af Skåne blifvit funnet det präktiga beslaget till ett större kärl[1], helt visst ett tempelkärl och måhända just ett sådant offerkärl som det hvilket står midt på stenen n:o 8 i Kiviksgrafven. Åtskilliga hängkärl m. m. äfvensom en stor mängd bronsvapen och redskap hafva också blifvit funna i denna trakt af Skåne. I samma trakt finnes det ofta anförda, särdeles märkvärdiga Kiviksmonumentet, äfvensom här finnes en helig källa som nu tillegnas S:t Olof, men tvifvelsutan fordom har varit tillagd en hednisk gudomlighet; här har äfven funnits spår efter Mångudinnans kult. I sammanhang med allt detta är det derför af stort intresse, att rektor N. G. Bruzelius härstädes funnit hällristningar med fartyg och andra dem åtföljande figurer. Men jag har ännu ej så fullständig kännedom derom som jag önskar och hoppas få.

Sjelfva folket i denna trakt af Skåne förefaller mig vara af en egen race, icke blott genom sin dialekt, som är helt egen, utan genom sitt sätt att meddela sig och genom sitt folklynne. Men härom, måhända, en annan gång.

Semitiska kolonier blefvo äfven anlagda i andra delar af riket. En ganska folkrik sådan synes hafva blifvit anlagd i Bohuslän, der hon lemnat många spår efter sig.

Det är vigtigt att vi göra oss ett någorlunda riktigt begrepp om dessa exotiska kolonisters ställning för att kunna förstå anledningen till det slags verksamhet, efter hvilken de lemnat oss så många och tydliga spår.

  1. Bronsåldern, 3:dje uppl., sid. 83, fig. 30; Montelius, Sv. fornsaker, fig. 254. Till detta och det föregående finnas originalerna Statens Historiska Museum i Stockholm. De hafva blifvit funna i torfmossar, som varit öppna vatten, då de deri nedkastades. Af hvad anledning detta skett är nu omöjligt att med någon sannolikhet gissa. Det har kunnat ske af flere anledningar.