Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/382

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
38
HANS HILDEBRAND.

dessutom se till fiskverkena i närheten, sågmästaren, murmästaren, tegelslagaren. Ständigt skulle vid gården finnas åtminstone fyra legodrängar, af hvilka en skulle kunna laga vagnar och hvad till dem hörde, en sköta om rep, de två andra tröska och hugga ved. Så snart det var arbete i tegelladan skulle ytterligare fyra drängar antagas; de skulle om sommaren trampa, om hösten kasta leret, om vintern bränna teglet och köra ved, om våren kasta det ler, som icke blifvit färdigt förra hösten. De skulle för öfrigt hålla i ordning ugn och lada, sandkärror och skottkärror. Fogden skulle förse dem med sängplats, en säng för två karlar.

Mycket hade således gårdsfogden att direkt handlägga, ännu mera att anordna och öfvervaka. Under sådana förhållanden var det icke underligt, att han satte upp åt sig eller att biskopen lät sätta upp för honom en promemoria. En sådan är verkligen bevarad i den handskrift, från hvilken de föregående notiserna äro lånade. För att gifva en föreställning om de olikartade bestyren, vill jag här ur denna minneslista meddela några uppgifter.

I januari forslades, när det var före, saltad fisk från Söderköping, tionden inkördes, lagen studerades med anledning af det stundande tinget, mellan den 25 januari och den 10 februari fälldes timmer, som då ansågs blifva mycket varaktigt. I början af februari skulle i Vadstena köpas hafregryn och ärter för det närmaste halfåret, vidare skulle upphandlas olja, saltad fisk och skånsk sill. Något senare, medan isen ännu bar, skulle fiskverken ansas, not och andra fiskedon tillagas, utsädeskornet granskas, åkerbruksredskapen lagas. Under mars skulle bryggas och bakas, trädgården qvistas, grisarne gällas, svinen märkas innan de släpptes ut ”och skrif på väggen huru många de äro”. Mot slutet af månaden inlades vinternot och slädar, vårfisket börjades. I april borde leret kastas, hästarne efterses, båtarne och skeppen tjäras. I maj skulle skickas salt till dem som saltade sommarströmming vid Bråviken och på Arkö, hjerpar och annat vildt uppköpas, säden malas, lerjorden gödas, träd till hvarjehanda redskap fällas, kålgården gödas och kål sättas. I juni skulle, då höbergseln tillstundade, ladorna täckas, de långa, ljusa dagarne borde begagnas för att tillverka de skodon, som kunde för året behöfvas, lärft borde uppköpas i Småland,