Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/543

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
199
MÅNDAGEN DEN 23 AUGUSTI. SJETTE FRÅGAN.

som den moderna kulturen rycker den närmare, denna kultur, som, på samma gång den främjar vissa folkstammars fortkomst, har en förunderlig förmåga att tillintetgöra de lägre stammarne och särskildt den, som lapparne tillhöra. Man vill icke gerna tro, att den mark, som man nu trampar, fordom haft så simpla inbyggare, som de ringaktade lapparne; men historien visar ju, huru den ena kulturen går före den andra. För min del tycker jag, att det ligger något rörande i tanken på denna folkstam, hvilken nu är anvisad en undangömd vrå af verlden, ehuru den förr sannolikt haft en stor utbredning och lifaktighet. Jag har framstält denna gissning, och jag ber att den bedömes endast såsom ett svagt försök att besvara en intressant fråga.


Direktör Södling: Jag vill blott fästa uppmärksamheten derpå, att de nordiska namnen på sjö motsvara den lappska ändelsen -jaur och det latinska mare, hvarpå vi hafva många exempel. För öfrigt tror jag, att man i frågor som denna ofta icke kan komma längre än till det svar, som en skjutsbonde gaf baron Djurklou på härledningen af ett ortnamn: ”det skulle väl något namn ha”.


Lagman Palme: Jag lemnar derhän, hvilken grad af sannolikhet den förklaring öfver namnet Kalmars ursprung kan hafva, som landskamreraren Södermark framstält. Den är åtminstone ganska intressant. Sjelf har jag icke gjort några allvarliga forskningar öfver detta namn, men min uppmärksamhet har synnerligen nu blifvit väckt derpå, och i afseende på ordets sista stafvelse erinrar jag mig, att det finnes ganska många ställen, hvilkas namn sluta med -mar; man har t. ex. Sandemar i Södertörn och Tjust, Fogelmar o. s. v., alla utmed kusten, hvaremot jag icke kan erinra mig, att vi inne i landet hafva något ortnamn med denna ändelse. Således måste man hafva skäl att antaga, att detta -mar häntyder på belägenhet vid hafvet. Hvad beträffar första stafvelsen i Kalmar finnas många ortnamn, som hafva en liknande början. Ofta har väl emellertid slumpen föranledt uppkomsten af ett ortnamn, och man bör ej göra allt för lärda forskningar i detta afseende.


Konsistorienotarien Matthiesen: Med anledning af påståendet, att sista stafvelsen mar i ordet Kalmar tilläfventyrs kunde