Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/558

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
214
MÖTET I KALMAR, AUGUSTI 1880.

en anordning, som i Sverige är ytterst ovanlig. För öfrigt bör anmärkas, att äfven rundkyrkor äro mycket sällsynta i landet. Man har tvistat om dessa byggnaders uppkomst och betydelse. Att de varit afsedda till kyrkor, torde vara svårt att bestrida; hypotesen att de skulle vara försvarsverk är i min tanke ohållbar. Hvarför de hafva rund form, kan jag icke säga, men denna form förekommer på spridda ställen öfver allt i Europa och är säkerligen en erinran om det byzantinska systemet, som gaf upphof till den romanska stilen. De hafva naturligtvis tillkommit under mycket inskränkta omständigheter, så att någon större byggnadsskicklighet icke kunnat utvecklas; men de äro i alla fall intressanta minnen från vår medeltids första århundraden.

Hvad angår kyrkorna på Öland, hafva de i våra dagar undergått en mycket beklaglig modernisering, som hos dem borttagit den så kallade klöfsadelformen, hvilken bestod deri att jemte vesttornet äfven ofvanpå koret fanns uppfördt ett särskildt torn. Här i trakten finnes ännu en gammal kyrka, Hossmo, som jag haft tillfälle att bese, och som är märkvärdig derför, att hon saknar torn, men har ett utbygge, icke öfver koret, utan öfver sista qvadraten af långhuset. Det är ej något högt torn, men det tyckes i alla fall vara en lemning af den gamla klöfsadelformen.

Det vore särdeles önskligt, om detta läns fornminnesförening ville söka i sin mån bidraga till kännedom om dess äldsta kyrkor genom att insamla planer och ritningar af dem. Småland är i afseende på kyrkobyggnadskonst mindre kändt än en stor del af landet i öfrigt, och det vore derför intressant, om man från denna trakt erhölle större material för den nu föreliggande frågans besvarande[1].


Landskamreraren Södermark: Till de gamla kyrkor på Öland, som blifvit nämnda, kunna läggas Resmo och Gräsgård.

  1. Sedan ofvanstående yttrades, har tal. haft tillfälle att bese de afteckningar och planer, som prosten N. I. Löfgren i Högsby, delvis för mer än ett halft sekel sedan, utfört öfver många gamla kyrkor i Kalmar län och på Öland, och vill härmed uttala den lifligaste önskan, att dessa någon gång måtte offentliggöras utöfver hvad som skett i Ahlqvists bekanta arbete om Öland.