Sida:Svenska fornminnesföreningens tidskrift (IA svenskafornminne34sven).pdf/80

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs
74
MÖTET I GÖTEBORG, JUNI 1875.

Odessa finnes äfven samma tecken, och jag har sett det på etruskiska vaser. Hvad det betyder, vet jag icke; men jag tror, att det äfven symboliserar gudamakten. D:r Montelius sade, att detta tecken endast förekommer på föremål från jernåldern, men då vi finna det äfven på cypriotiska bronskärl, så torde deraf framgå, att dess förekomst icke är inskränkt till endast den angifna tiden.

Rektor Bruzelius: Jag vill blott tillägga till hvad jag förut yttrat om de i skånska klippor inhuggna figurer, hvilka jag upptäckt, att vid sidan af sjelfva hällristningen fanns en ättehög, som jag undersökt, och uti hvilken jag funnit en urna som fullkomligt liknar en annan, som man anträffat i Halland, och i hvilken lågo bronssaker. Den utgjordes af ett mindre kärl öfvertäckt med ett lock, som var fästadt med den brunaktiga harzmassa, som man många gånger funnit i form af bröd, liggande flere tillsammans. Denna närbelägna hög utgör således ett ytterligare bevis för, att dessa fornlemningar måste anses tillhöra bronsåldern.

Lektor Wiberg: Jag har blott att göra anmärkning mot de båda saker, som d:r Montelius ansåg såsom kronologiska stödjepunkter; beträffande den ena är jag redan till en del förekommen af d:r Landberg. Jag ber att få tillägga, att hjulformen finnes i Europa särdeles talrikt representerad inom det keltiska området, och jag är af den åsigten, som nyss antyddes af rektor Bruzelius, att den icke är annat än en förkortning af de gamles biga[1]. Tecknet förekommer med denna betydelse på grekiska mynt, och dessa mynt tillhöra naturligtvis jernåldern. Hvad hakkorset beträffar, så är det numera en lätt sak att bestämma dess ålder; den är en evighet, om jag så må säga. Det förekommer i den vediska religionsläran, och der har det sin uppkomst. På sanskrit heter det svastika, hvilket är uppkommet af ett par ord, som motsvarar det grekiska ὲν xxx och således betyder: Gud välsigne eller något dylikt. Det förekommer ursprungligen såsom symbol i Agni-kulten och betyder i sjelfva verket Agni (ignis) eller eldguden. Det är det instrument, hvarmed man framkallade elden genom

  1. En af två hästar dragen vagn.