Sida:Swedish patent 357481 Mobilradioanläggning.pdf/5

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

det frekvensband som tilldelas mobiltelefontjänsten. När avepet når en radiokanal, exv. A, bromsas det upp under en tid, som är så lång att mottagaren kan avgöra om stationen är modulerad med den gemensamma signalen (500 Kz) eller inte. Finns inte denna gemensamma signal vid kanalen ifråga (A) fortsätter svepet till nästa kanal B osv. till kanalerna C, D och E. I figuren 3 har antagits att kanal F sänder den gemensamma signalen, varför mobilen låses till denna ton (station).

Då mobilen medelst den gemensamma signalen har hittat en anropskanal söker den reda på den för mobiltelefonväxeln, inom vars område mobilen befinner sig, signifikativa första signalen. Sökningen sker såsom visas i fig. 4 i steg mellan olika tonfrekvenskanaler. Sökningen utföres vidare medelst en bandpassfilterutrustning som automatiskt och i steg avsöker tonfrekvenskanalerna, varvid filterutrustningen är utförd för att avbryta sökningen då den finner den aktuella första signalen, dvs. i figuren vid den ton som i diagrammet tilldelats nummer 7. Mottagningen av den första signalen lagras i ett i den mobila enheten befintligt första minnesorgan. Förutom nämnda stegsökning förberedes genom organ i form av nämnda bandpassfilterutrustning även ifrågavarande mobila enhet för mottagning av en över en från huvudenheten ledigmarkerad trafikkanal utsänd och huvudenheten tilldelad specifik andra signal som är vald i relation till den förata signalen. Nämnda förberedelse för mottagning av den andra signalen sker genom att filterutrustningen inställes på en mot den andra signalen svarande frekvens. I utföringsexemplet är frekvensen på den andra specifika signalen (lokaltrafiktonen) vald till två gånger frekvensen för den lokala anropstonen (första signalen) i samma mobiltelefonområde.

Om en sålunda till en anropskanal låst och för mottagning av den andra signalen förberedd mobil enhet mottar sin anropskod från basstationen lämnar den omedelbart anropskanalen och söker en från huvudenheten ledigmarkerad (med den andra signalen) trafikkanal. Anropskoden är specifik för mobilen och lagrad i densamma i ett andra minne. Vid den förnyade sökningen sveper mobilens mottagare åter över bandet och då den finner en kanal (station) som är märkt med den andra signalen låses mottagaren vid denna kanal. Mobilen anropar därefter basstationen med den i det andra minnet lagrade koden. Den mobila sändarens frekvensinställning ändras alltid med mottagarfrekvensen så att duplex-avståndet bibehålles. Nämnda kod sändes ca 3 gånger per sek. under hela samtalet. När ifrågavarande basstation mottar den från aktuell mobilenhet först utsända koden (anrop) lagras detta i ett tredje minne i basstationen och då mobilen för andra gången sänder sitt anrop jämföres detta i jämförande kretsar med innehållet i minnet. Om de båda anropen är identiska, vilket är fallet om förbindelsen