Hoppa till innehållet

Sida:Tidsenlig matlagning.djvu/26

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Den här sidan har korrekturlästs

20

om blandning af de för menniskan vigtigaste näringsämnen.

Råg och hvete passa bäst till syradt eller jäst bröd.

Korn och hafre passa ej så bra dertill, utan att vara blandade med andra sädesslag. Det är derföre man i nordligare trakter, deraf bakar det ojästa tunnbrödet, i Norge kalladt Fladbröd, som der utgör bondens förnämsta föda. Till gröt, välling, pannkakor o. d. passa dessa sädesslag förträffligt.

Skidfrukter brukas icke gerna till bröd, då de i och för sig sjelfva ej heller passa till annat än ojäst bröd. Men äfven då böra de uppblandas med råg-, korn- eller hafremjöl.

Men med det jästa, eller surdegsbrödet, står det ofta icke bättre till än med gröten. Genom dålig ugn, dålig bakning och gräddning blir det icke sällan nödgräddadt, får degrand, blifver tungt och kanske också svårsmältare. I synnerhet är detta fallet vid kinkig bergning af säden. Men efter de försök man gjort med brödbakning af mjöl efter våt inbergad eller grodd säd, har man trott att en större tillsats af salt i degen var tillräcklig för att afhjelpa detta. Man har tagit ända till 2 skålp. salt till ett lispund mjöl. Men der man eljest dagligen förtär mycken saltmat, är detta kanske icke rådligt och hjelper kanske icke heller alltid. Men man har också ett annat godt medel; till ett lispund mjöl tages 1 ½ kanna rent, siladt och klart kalkvatten, eller rent vatten hvari man har upplöst (½ lod) 1 ½ ort nysläckt kalk, och tillika tager man mera salt än vanligt till brödet. Dessutom finnes ännu ett medel och det är att låta mjölet torka mycket väl. Våt inbergad säd, som redan grott i skylen, är ombildad på samma sätt som vid mältning, då stärkelsen förändras till socker; men denna förändringsprocess stannar genom torkningen.

Det är en af gammalt känd sak, att säden skall vara vät torr, innan den males, och ju sämre qvarnen är desto torrare bör säden vara. Den torkas också på många olika sätt: i solen eller lufttorkas, eller i »Karm», som Nordlandene (norra vestkusten af Norge) för att spara ved, hänges upp i taket i de vanliga boningsrummen, i badstu eller kölna, i bakugn samt i gryta, på plåtar, jern- eller