Sida:Ur mitt liv.djvu/261

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs
259

kunna övergå till anfall. Den tyska ledningen hoppades förbättra den befintliga järnvägstrafiken och förvaltningen inom de turkiska områdena så mycket, att på denna krigsskådeplats ett avsevärt större antal trupper skulle kunna förplägas och förses med alla erforderliga krigsförnödenheter.

På grund av slitningar av så väl politisk som militär natur gingo flera dyrbara veckor förlorade för general von Falkenhayn. Det lyckades engelsmännen att i början av november förekomma turkarna med anfall vid Berseba och Gaza. De osmanska arméerna kastades tillbaka mot norr och i början av december förlorades Jerusalem. Först från mitten av denna månad kom det mera kraft i de turkiska linjerna norr om Jaffa—Jerusalem—Jeriko.

Om vi fruktat, att dessa turkiska nederlag och alldeles särskilt förlusten av Jerusalem skulle utöva betänkliga politiska verkningar på de nuvarande makthavarnas i Konstantinopel ställning, så märktes härav åtminstone till det yttre ingenting. I stället för den fruktade upphetsningen visade sig en förunderlig likgiltighet.

Själv hyste jag intet tvivel, att Turkiet aldrig åter skulle komma i besittning av Jerusalem och de där belägna heliga orterna. Även vid Gyllne hornet delade man stillatigande denna åsikt. Starkare än förr vände sig nu den osmanska längtan till andra områden i Asien, sökande ersättning för de förlorade riksdelarna. Från militär synpunkt ty värr för tidigt!


EN BLICK PÅ DE INRE FÖRHÅLLANDENA HOS STATER OCH FOLK VID SLUTET AV ÅR 1917.

Var icke orolig för, att jag nu skall bekämpa min motvilja mot politik och störta mig in uti partistridernas virvel. Men jag kan icke undvika den följande utredningen, om jag icke vill lämna den bild, jag tänkt giva, alltför