Sida:Utaf Adelig Öfning-1696.djvu/72

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs


Guld Färga.

Tag Lod Grünspan/ och 1 Lod Salmiac, half qwintin Saltpeter och rifwes med Wijnättika/ strykes på Tinget med en sticka när det blir kärt spädes det på med Wijnättikia.

Hella.

Swafwel och Wijnsteen lijka och Salt så mycket som båda/ det slår man i Watnet när det siuder/ och då alt siuder släpper man Tinget der i med en Tråd/ at man kan beset om det är nog.

Guld smältes med Boras och glödgas emellan whart Hamring.

Kitt.

Tag Hartz och siktat Tegelsteen smelt ihop en Kruka och rörs med en Kep och proberas på Watn.

Guld Slaglod.

En ottondeel Sölfwer och en ottondeel Koppar till en Crona Guld/ til weekt Slaglod brukas litet meer Sölfwer och Koppar. Hårt Slaglod brukas mäst i alt Arbete när man har flått Guld.

När något stort Arbete görs så färgas det med hwit Färga/ som görs af litet mera Alun än Salpeter och Salt så mycket som båda hwilket rifwes fijnt.

Wil man färga en Gull Kåd/ är hon Gammal eller annat/ så glödgas det och doppas i kalt Watten/ och sedan sölas i Färgan/ lägges sedan på ett stycke af en Mursla uti Elden och kokas det på för Hand Pusten/ och då det har kokat twå gångor op Nembligen forst siuder man Färgan på/ sedan blir hon åter igen wåtacktig/ sedan tages hon aff och swalas på en

Tegelsteen/ sedan lägg henne uthi en reen Degel medh

Salt