Sida:Världens förenade stater.djvu/20

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs av flera personer

20

i det Irland har fått ”homerule”, och Skottland, Wales och Ulster säkert skola få det. Även Tyskland är ju också en förbundsstat, men tyvärr med liten grad av självstyre för folket i de enskilda staterna; Preussen är de andra alltför övermäktig.

Då Nordamerika slet sig lös, gjorde det ett väldigt intryck i Europa, icke minst som ett inlägg för fredstanken, för broderskapet mellan människorna. De snillrika dityramber till freden, som innehållas i Schillers dikt till glädjen, ”An die Freude”, och som skrevs 1785, äro utan tvivel inspirerade av frihetssegern i Amerika två år förut och av det broderskapssamfund, som byggdes där, grundlagt på människorättigheterna och med broderskärleken (Philadelphia) som namn på en av de största städerna.[1] ”Alle Menschen werden Brüder” är ju grundtanken i dikten och omkvädet är det sköna:

Seid umschlungen Millionen!
Diesen Kuss der ganzen Welt!

Han förstår att det kommer att kosta stora offer innan man når så långt, och sjunger vidare bl. a.:

Festen Mut in schweren Leiden,
Hilfe wo die Unschuld weint — — —
Duldet mutig Millionen,
duldet für die bessre Zeit.

Och denna ”bessre Zeit” skall medföra ”Rettung von Tyrannenketten” och ”Untergang der Lügenbrut”. Han förstår, att det icke skall komma så

  1. Då Beethoven år 1827 tog dikten med som slutkör i 9:de symfonien, gav han den en melodi, som enligt min mening är en medveten omskrivning av amerikanarnas äldsta nationalsång, Yankee Doodle. Det är mycket som tyder på att min hypotes är riktig.