Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/143

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

— En sådan inpiskad kanalje! sade den lilla ivriga, verksamma, svartmuskiga mrs Bute Crawley.

Slutligen lydde rapporten på att guvernanten hade förstått att ställa sig in hos alla människor — skrev sir Fox' brev, skötte hans affärer, förde hans räkenskaper — härskade över hela huset, över mylady, mr Crawley, flickorna och allasammans, varvid mrs Bute Crawley förklarade henne vara en intrigant slyna och att hon bestämt hade några förskräckliga planer i sikte. Sålunda utgjorde det som tilldrog sig på herrgården huvudämnet för samtalet i prästgården, och mrs Butes' skarpa ögon utforskade allt som försiggick inom fiendens läger — allting och litet därtill.

Mrs Bute Crawley till miss Pinkerton i Chiswick Mall.

Crawleys prästgård dec…

"Min bästa miss Pinkerton!

Ehuru så många år förflutit sedan jag var i åtnjutande av er högst angenäma och oskattbara undervisning, har jag dock alltid bevarat den ömmaste och mest vördnadsfulla känsla för er och det kära Chiswick. Jag hoppas att er hälsa är god. Världen och uppfostringsväsendet kunna ännu icke på många, många år undvara miss Pinkerton. Då min vän lady Fuddlestone nämnde, att hon behövde en lärarinna åt sina söta flickor (jag för min del är alltför fattig för att ha råd att hålla en guvernant åt mina, men också jag har ju fått min uppfostran i Chiswick!), sade jag till henne: 'I sådant fall finns ingen lämpligare att rådfråga än den förträffliga och ojämförliga miss Pinkerton.' Kort sagt, har ni, min goda miss Pinkerton, några fruntimmer på er lista, vilkas tjänster kunde bli av nytta för min goda vän och granne? Jag försäkrar er, att hon icke ska taga sig någon annan guvernant än den ni valt åt henne.

Min gode man är nog artig att säga, att han tycker om allt, som kommer från miss Pinkertons skola. Hur önskar jag icke att jag kunde få presentera honom och

135