Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/163

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

unga damen skulle känna sig glad och belåten? Och likväl sade hon, att hon var det, såsom en okonstlad, förlåtande varelse ägnar och anstår. — Det gläder mig så, att ni tycker om den kära Amalia, sade hon helt ivrigt till mr Bullock efter dansen. Hon är förlovad med min bror George; hon är visserligen tämligen obetydlig, men har ett så utmärkt gott hjärta och är så fasligt okonstlad. Hemma hålla vi alla så mycket av henne. Den söta flickan! Vilken kan väl beräkna djupet av den ömhet och tillgivenhet, som låg i detta entusiastiska så?

Miss Wirt och de båda ömsinta flickorna inpräglade hos George Osborne så allvarligt och ofta det ofantliga i den uppoffring han gjorde och det romantiska ädelmodet i att han så där kastade bort sig på Amalia, att jag icke är rätt säker huruvida han ej verkligen trodde sig vara en av de mest förtjänta personerna i engelska armén och lät sig älskas med en god del behaglig resignation.

Ehuru han begav sig hemifrån varje förmiddag, såsom vi redan nämnt, och åt middag ute sex gånger i veckan, varvid hans systrar trodde att den bedårade unge mannen låg vid miss Sedleys fötter, var han dock icke just alltid vid dylika tillfällen hos Amalia. Säkert är att vid mer än ett tillfälle, då kapten Dobbin kom för att besöka sin vän löjtnanten, miss Osborne (som var mycket uppmärksam mot kaptenen och gärna ville höra hans militärhistorier och hur hans söta mamma mådde) skrattande pekade åt motsatta sidan av torget och sade: — Ni måste gå till Sedleys och fråga efter George, vi se honom aldrig från morgon till kväll. Åt vilket tal kaptenen skrattade på ett märkvärdigt förläget sätt och såsom en fulländad världsman vände samtalet in på något ämne av allmänt intresse, såsom operan, prinsens sista bal i Carlton House eller väderleken — denna sällskapslivets välsignelse.

— En sådan oskuld han är, den där favoriten din! plägade miss Maria säga till miss Jane, då kaptenen hade avlägsnat sig. Såg du hur han rodnade bara han hörde talas om att George var på sin post?

— Det är verkligen synd att Fredrik Bullock inte äger

155