Sida:Världsmarknaden del 1 1926.djvu/225

Från Wikisource, det fria biblioteket.
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här sidan har korrekturlästs

VÄRLDSMARKNADEN

Jag för min del anser, att mr Rawdons giftermål var en av de hederligaste handlingar, som vi skola ha att omtala i någon del av denne herres biografi, som står i samband med denna berättelse. Ingen skall kunna påstå, att det är omanligt att bli fångad av en kvinna eller att, sedan man blivit fångad, gifta sig med henne; och den beundran, förtjusning, passion, obegränsade tillit och vilda dyrkan denne tjocke krigare så småningom lärde sig hysa för Rebecka, voro känslor, vilka damerna åtminstone skola förklara icke helt och hållet lända honom till skam. Då hon sjöng, skälvde varenda ton i hans slöa själ och varenda fiber i hans grova lekamen. Då hon talade, ansträngde han allt sitt förstånd för att lyssna och undra. Om hon var vid ett skämtsamt lynne, plägade han för sig själv övertänka hennes skämt och en halvtimme senare brista ut i gapskratt ute på gatan, till stor förvåning för den bredvid honom åkande betjänten eller för kamraten, som red tillsammans med honom i Rotten Row. Hennes ord voro orakel för honom, och hennes minsta handlingar voro utmärkta av ett osvikligt behag och en osviklig visdom.

— Hur hon sjunger och hur hon målar, tänkte han. Hur hon red den okynniga hästen i Drottningens Crawley! Och han brukade i förtroliga ögonblick säga till henne:

— Min själ, Becky, är du inte passande att bli överbefälhavare eller ärkebiskop i Canterbury!

Och är väl detta fall så särdeles sällsynt? Och se vi icke varenda dag som gud ger en hederlig Herkules vid Omphales' förklädesband och en stor, skäggbeprydd Simson liggande med huvudet i Delilas knä?

Då således Rebecka förkunnade för honom, att den stora krisen var nära och att tiden för handling hade inträtt, förklarade sig Rawdon lika villig att handla enligt hennes order, som han skulle ha varit att göra chock med sin skvadron på sin överstes befallning. Han behövde icke lägga sitt brev i tredje delen av Porteus' predikningar. Rebecka fann lätt ett medel att befria sig från Briggs,

217